Vesti

Benzin, dizel, cigarete, alkoholna pića i kafa poskupljuju od oktobra zbog najavljenog rasta akciza za osam odsto. Ovo, na žalost, nisu jedina poskupljenja koja nas čekaju do kraja godine.

Osim pomenutih akciznih proizvoda građane Srbije od novembra, izvesno je, očekuje i rast cena električne energije (za koju za sada ne uvećava akciza) i rast cena prirodnog gasa – za koji se akciza uvodi tek od januara 2025. godine.

Poskupljenje ovih energenata predviđeno je dogovorom sa Međunarodnim monetarnim fondom, i prema tom planu procenti rasta bi trebalo da budu osam odsto za struju i 10 odsto za gas. Sledeći rast cena električne energije i gasa predviđen je, istim sporazumom, za maj 2024, u istim procentima.

Novi cenovnici grejanja

Lokalne samouprave uveliko usvajaju nove cenovnike grejanja koji se, bar kada je reč o Beogradu – primenjuju već od ovog septembra. Daljinsko grejanje u glavnom gradu je skuplje za šest odsto (novi cenovnik JKP Beogradske elektrane).

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić u petak je, odgovarajući na pitanje Tanjuga o povećanju cene grejanja, rekao da je reč o minimalnom povećanju u odnosu na poskupljenja u protekle dve godine.

On je istakao da je prema Beogradskim elektranama povećana cena gasa za 11 odsto pre godinu i po i da je rat u Ukrajini uticao na cenu rasta energenata.

I Nišlije će, doduše od oktobra, plaćati skuplje grejanje. Prema navodima Južnih vesti, gradsko veće usvojilo je predlog o poskupljenju cene grejanja, pa će tako Nišlije od oktobra varijabilni deo računa plaćati 7,11 dinara, umesto dosadašnjih 6,56 dinara po kilovat satu, što je poskupljenje od 8,42 odsto (novi cenovnik JKP Gradska toplana Niš).

Razlog poskupljenja je, kako su naveli iz niške Toplane, porast cena gasa i mazuta.

Veće akcize – pad životnog standarda

Predloženim izmenama Zakona o akcizama, od 1. oktobra za osam odsto rastu akcize na gorivo i druge derivate nafte, duvanske prerađevine, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, alkoholna pića, kafu.

Fiskalni savet je u najnovijoj analizi upozorio da povećanje akciza ne samo što po svojoj prirodi ima recesivan uticaj na privredu, već i neposredno dovodi do rasta potrošačkih cena – što onda direktno smanjuje životni standard građana Srbije.

“Kad posmatramo opšti nivo cena, snažan pad inflacije tokom juna i jula pruža mogućnost da inflacija zaista bude spuštena na prosečnu međugodišnju vrednost od 12,5 odsto do kraja godine, kako je predviđeno rebalansom. Međutim, povećanje akciza do kog će doći u oktobru i najavljeni rast cena energenata u novembru (električna energija, gas) usporiće dalji pad inflacije i dostizanje zacrtanog nivoa”, ističe Fiskalni savet.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here