Tanjug
Laslo Tročanji

“Dobro je što će novi komesar za proširenje u Evropskoj komisiji biti iz Mađarske, zemlje koja podržava proširenje i ima dobre odnose sa Srbijom, ali treba biti svestan da su komesari dužni da vode evropsku, a ne nacionalnu politiku”, kaže Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

Izbor Lasla Tročanjija za komesara za proširenje, prema mišljenju Grubješićeve, svakako je dobra vest za Srbiju i najbolji izbor od imena koja su pominjana. Između ostalog, u igri je bila Hrvatica Dubravka Šuica, pripadnica HDZ-a koja nije baš naklonjena Srbiji.

Ipak, kako kaže Grubješićeva, logika i pravila, i pisana i nepisana, govorila su da komesar za proširenje ne može biti iz zemlje koja ima teritorijalne sporove sa tri zemlje kandidata – Srbijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, plus spor pred međunarodnom arbitražom sa Slovenijom.

Uz podsećanje da svi komesari, pa i Tročanji još treba da prođu glasanje u Evropskom parlamentu, Grubješićeva ističe da se iz izjave Ursule fon der Lajen može naslutiti da će Zapadni Balkan imati značajnije mesto u politici nove Komisije.

– Mogu samo da se nadam da će na kraju mandata nove komisije jedna ili dve zemlje, Srbija ili Crna Gora ili obe potpisati ugovor o pristupanju. Međutim, prijema novih članica neće biti za mandata te komisije. Dobro je da to znamo da nas ne iznenadi izjava kao kad je Junker preuzeo prethodnu Evropsku komisiju i izjavio da za vreme njegovog mandata neće biti proširenja, što je bila konstatacija očiglednog. Tako je i sada – bolje da sami konstatujemo da toga neće biti, ali da postoji šansa da se dosta približimo – kaže Grubješićeva.

Komentarišući više puta ponovljenu izjavu predsednika Češke Miloša Zemana da je priznanje Kosova bilo velika greška njegove zemlje, ona primećuje da i pored toga ne treba očekivati da Prag to priznanje povuče.

– Srbiji ostaje samo da se u evrointegracijama fokusira na dve stvari: na zasad nepremostivu prepreku rešavanja kosovskog problema i na unutrašnje reforme s akcentom na vladavinu prava, nezavisno pravosuđe i medijske slobode, što su i bile primedbe u poslednjem izveštaju Evropske komisije – zaključuje Suzana Grubješić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here