EPA
Brizbejn

Državna škola koja se nalazi na listi kulturne baštine u istočnom Brizbejnu biće zatvorena, kako bi se napravio prostor za novi Olimpijski stadion u Vulungabi.

Državna škola “Istočni Brizbejn“ namenjena je deci uzrasta od pet do 12 godina i biće zatvorena, tačnije preseljena dalje niz ulicu.

Zgrade škole koje su kulturno nasleđe zatim će biti renovirane i integrisane u renoviranje stadiona, nazvanog Gaba, namenjenog za Olimpijske igre.

Odluka je doneta pošto su roditelji i učenici bili suočeni sa “zidom ćutanja“ tokom protesta kako bi obrazovna ustanova ostala otvorena.

– Nema razloga zašto bi ovo trebalo da bude raseljavanje školske zajednice. Ljudi ovde dolaze u školu već 123 godine – rekao je jedan od roditelja.

Škola i njeni učenici imaju tri opcije da pronađu zamenu za stari prostor. Jedan predlog je otvaranje nove osnovne škole u ​​krugu srednje škole Kuparo koja je udaljena dva kilometra, dok je drugi stvaranje spojene osnovne i srednje škole sa srednjom školom Kuparo.

Treća opcija je premeštanje 300 učenika u druge škole u ​​okolini.

Jedan od učenika je rekao da će biti tužno što će “izgubiti svoje prijatelje i nastavnike“.

Premijerka Anastasija Palaščuk saopštava da će škola biti izmeštena 2026.

Treći grad domaćin

Brizbejn je dobio kandidaturu za Letnje olimpijske igre 2032. To će biti treći australijski grad koji će ugostiti događaj, posle Melburna 1956. i Sidneja 2000.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here