Privatna arhiva
Dominik Nep

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) u Beču Dominik Nep ukazuje da su Austrijanci nezadovoljni vladom i da su potrebni prevremeni izbori kako bi zemlja, u korist stanovništva, promenila kurs. U vezi pristupne perspektive Zapadnog Balkana EU on kritikuje što se Srbiji stalno postavljaju novi uslovi.

– Očigledno se Srbija u okviru pristupnih pregovora stavlja stalno pred nove uslove, dok su druge zemlje povlašćene – kritikovao je on.

Kada je reč o članstvu tzv. Kosova u EU, Nep objašnjava da bi ono trebalo da usledi samo kada se kosovsko pitanje bude rešilo na zadovoljavajući način za obe strane.

Nezadovoljstvo

– Nezadovoljstvo stanovništva, kako sa vladom Austrije, tako i sa pokrajinama pod vlašću Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i Narodne partije (OVP) je veliko. Prema aktuelnim istraživanjima samo je još 22 odsto građana zadovoljno radom austrijske vlade. To ne čudi. Ne postoji nijedna delotvorna mera rasterećenja građana u cilju pomoći protiv poskupljenja. Vlada žrtvuje našu neutralnost i građani moraju i dalje da plaćaju za javni servis ORF, koji ima sve manje gledalaca. I migracija socijalnih migranata iz arapskih i afričkih zemalja se nastavlja. Potrebno je na saveznom nivou raspisati prevremene izbore i promeniti kurs sa slobodarskim kancelarom Herbertom Kiklom – objasnio je on za “Vesti”.

Nep, međutim, kaže da je za očekivati da će aktuelna austrijska vlada do kraja mandata “ostati zalepljena za svoje fotelje”.

Istakao je da je cilj FPO da na parlamentarnim izborima na jesen 2024. osvoji prvo mesto.

– Taj cilj je realan, jer je FPO jedina stranka u Austriji koja vodi odgovornu i politiku okrenutu ka budućnosti. Što je više FPO, to je više politike u interesu Austrijanaca. Što je više FPO, to je više neutralnosti, mira, zdravog razuma i razumne politike. Što je više FPO, to je veća borba protiv sistema nametanja. To nije važno samo za Austriju, već i za Beč – objasnio je on.

Nep naglašava da je FPO otvorena za saradnju u vlasti kako sa FPO, tako i OVP, ali uz uslov da se slobodarski sadržaji moraju sprovoditi.

Okrenuti budućnosti: FPO

Ugled u Beču

On ukazuje da je FPO i u Beču uspela da povrati svoj ugled.

– Imali smo na prošlim izborima u Beču 2020. godine teške uslove sa bivšim liderom kao protivkandidatom, pad imidža zbog afere “Ibica” i korona-krizu. Sada smo utrostručili naš rezultat i u istraživanjima smo na 20 odsto. I u Beču gradonačelnik iz redova SPO Mihael Ludvig bez srca otežava život građanima. I u Beču je pod hitno potrebna politika koja se vodi srcem, a to je moguće samo sa FPO – objasnio je Nep.

Upitan da li EU ima budućnost, imajući u vidu da su se tokom krize formirali različiti tabori, Nep ističe da elite EU vode rat protiv članica kao što je Mađarska, koja se protivi masovnoj migraciji socijalnih migranata i koja ne podržava transdžender propagandu.

– Skandalozno je i da ministarka za evropska pitanja Austrije Karoline Edštadler podržava postupak za kršenje ugovora protiv Mađarske. Time je dokazano da OVP sprovodi još samo politiku Zelenih – naglasio je on.

Pravo na suverenitet

Upitan da li EU ima pravo da svoju politiku nameće i zemljama kandidata, kao što čini u vezi sankcija protiv Rusije, Nep podvlači da svi kandidati imaju pravo da zadrže svoj nacionalni suverenitet i da se ne prepuste EU elitama, kao Mađarska.

Dvostruki aršini

Na pitanje da li je EU iskrena kada govori o pristupnoj perspektivi za zemlje Zapadnog Balkana, Nep objašnjava da često nastaje utisak da se u pristupnom procesu primenjuju dvostruki aršini.