Pexels

Ako ste među onima koji često uzimaju mobilni kako bi bar malo skrolali u želji da saznate novosti ili ne možete da podnesete ideju da momentalno ne odgovorite na poruke, postoji mogućnost da patite od anksioznosti, tvrde stručnjaci.

– Kada smo u stanju anksioznosti, naše telo ulazi u stanje ‘bori se ili beži’, a jedna od čestih reakcija jeste uzimanje mobilnog telefona u ruke – kaže Tasha Bailey, psihoterapeutkinja iz Londona, prenosi tportal.

Prekomerno čitanje vesti

Jedan od čestih znakova je tzv. doomscrolling, situacija u kojoj osoba unedogled skrola i klikće na negativne vesti, poput onih o ratu, ubistvima, nesrećama i sl.

Problem je u tome što ljudi na ovaj način traže beg od stvarnosti i ličnih problema, umesto da se suoče s njima.

Međutim, čak i ako potražimo odgovore na internetu, moguće je da upadnemo u zamku koja se zove doomsearching – otvaranje desetina novih strana na kojima pokušavamo otkriti odgovore na pitanja koja nemaju jednostavan odgovor.

Korišćenje mobilnog kao izgovor

Znak anksioznosti jeste i korišćenje mobilnog kako bi odgodili zadatak koji je pred vama, poput provođenja vremena na društvenim mrežama koje se ubrzo pretvori u sate odlaganja posla.

Tome je bliska i nemogućnost ostavljanja mobilnog daleko od sebe pa ga nosite u krevet, na vežbanje ili poslovni sastanak – sve kako bi osigurali da vam je uviek pri ruci.

Momentalno odgovaranje na poruke ili izbegavanje poziva

Osobe koje svuda nose telefon sa sobom posebno su sklone tome da momentalno odgovaraju na svaku notifikaciju, iza čega se zapravo krije potreba da se zaštite od anksioznosti.

I dok je postalo potpuno prihvatljivo momentalno odgovarati na svaku notifikaciju, sve je češće izbegavanje telefonskih poziva. Ako se stalno oslanjate na poruke i činite sve da izbegnete stvarni razgovor, moguće je da se iza toga krije anksioznost.

Osećaj panike kada se mobilni ugasi

Dobar test zavisnosti od mobilnog jeste praćenje misli, osećaja i telesnih znakova kada ste bez interneta, signala ili baterije. Ako se jave nervoza ili panika, nemojte je olako shvatiti ili pokušati opravdati.

Za kraj, stručnjaci ističu da je vrlo važno prepoznati znakove zavisnosti od mobilnog telefona, odnosno da bi se moglo raditi o dubljem problemu koji nikako ne smemo olako shvatiti.

“Počnite od toga da pokušate napraviti malu distancu od telefona i dublje se povežite sa sobom, posebno ako vam skrolanje i odgovaranje na poruke otežava simptome anksioznosti. Pomaže i da se javite bitnim osobama da idućih sat vremena nećete biti na telefonu pa ga redovno gasite kako bi predahnuli od buke koju stvara u vašem životu”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here