EPA/Focke Strangmann
Hamburg

Energetski šok izazvan ruskom invazijom u Ukrajini doveo je do najvećeg pada životnog standarda u Nemačkoj od Drugog svetskog rata i pada ekonomske proizvodnje koji je uporediv sa finansijskom krizom iz 2008. godine, pokazala je nova analiza ekonomskih stručnjaka.

U zajedničkom dokumentu koji ukazuje dubinu ekonomske krize u nekadašnjem motoru evropske privrede, dva bivša ekonomska savetnika nemačke vlade rekla su da su realne plate u zemlji tokom 2022. godine opale više nego tokom bilo koje druge godine od 1950, piše “Gardijan”.

Neuspeh u zaštiti nemačke industrije od skoka cena energije može da pretvori ove godine u “izgubljenu deceniju za Nemačku” i dodatno podstakne uspon populističke krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AFD), upozorili su autori.

– U doba sukoba, klimatske i geopolitičke krize, uspon AFD je poziv na buđenje. Pad životnog standarda koji su doživeli Nemci je bez presedana od Drugog svetskog rata. Iako je istina da faktori koji su podstakli uspon AFD prevazilaze ekonomiju, takođe je nemoguće zanemariti da je ovaj neviđeni pad u nemačkom životu išao ruku pod ruku sa sve većom popularnošću krajnje desnice – rekla je Izabela Veber, vanredna profesorka ekonomije na Univerzitetu u Masačusetsu.

Veberova je bila član stručne komisije koju je nemačka Vlada zadužila da osmisli mere za obuzdavanje cena energije za firme i domaćinstva 2022. godine.

Koautor dokumenta, profesor Tom Krebs, bio je viši savetnik u Ministarstvu finansija pod vođstvom Olafa Šolca, koji je sadašnji nemački kancelar.

Njihovi nalazi naglašavaju u kojoj meri najveća evropska ekonomija i dalje trpi posledice ruske invazije u Ukrajini.

Međunarodni monetarni fond prognozira da će Nemačka u 2024. i 2025. godini imati niži ekonomski rast od bilo koje uporedive napredne ekonomije, osim Argentine.

Ekonomija se smanjila za 0,3 odsto u poslednja tri meseca 2023. godine i očekuje se da će se ponovo smanjiti u prvom kvartalu 2024. Dva uzastopna kvartala pada proizvodnje definisana su kao tehnička recesija.

Veberova i Krebs istakli su da se dva različita talasa rasta podrške AFD u leto 2022. i 2023. godine poklapaju sa periodima neizvesnosti kada je reč o tome kako će Vlada Nemačke rešavati pitanje visokih cena energije.

5 COMMENTS

  1. Ovo je puno gora situacija nego 2008 godine, posto se poremecaji na trzistu relativno lako i brzo resavaju, pravnim i ekonomskim lekovima. Za ovu krizu leka nema, na amputirani deo tela dolazi proteza. Jasno je da Nemacka privreda i ceo njen ekonomski bum posebno u hemijskoj i automobilskoj ,masinskoj industriji, pociva na skoro besplatnom Ruskom energentu u svakom obliku. Kada su se sami, i na nagovor drugih odrekli takve privilegije, jasno je da se kao posledica javlja urusavanje kompletne privrede. U skorijoj buducnosti ,ako bi se Nemacka i okrenula svoim interesima i pokusla da uspostavi ponovno snadbevanje prvenstveno gasom iz Rusije, to bi bilo po komercijalnim cenama ,gde bi cena bila kao za sve druge. Tako da se ne moze ocekivati brzi uspon Nemacke privrede,. Tu su i drugi problemi ,kao nedostatak strucne radne snage i uopste mladih , itd. Tako da za Nemacku je zavrseno zlatno doba, ali bice svakako obicna prosecna EU zemlja.

  2. Немци, стрпите се.
    Руси ће све да среде, чим тетки однесу лек.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here