Starcu operacija zakazana za 2021!

0

Zoranu Puriću (55) iz Kragujevca posle četiri godine čekanja na Klinici za ortopediju i traumatologiju u Kragujevcu ugrađen je veštački kuk. Na listu se prijavio 2006. godine i bio je jedan od gotovo 1.000 pacijenata koji u kragujevačkom Kliničkom centru na veštačku ugradnju kuka u proseku čekaju pet godina, a za protezu kolena i po 11.

 

Prošle godine više od 1.000 operacija: Odeljenje ortopedije

Na sajtu Kliničkog centra, koji je objavio liste za ugradnju proteze kolena, pojedinim pacijentima operacija je zakazana za 2021. godinu! Po delimično objavljenim matičnim brojevima pacijenata, jedan od njih rođen je 1925, što znači da će biti operisan u svojoj 96. godini života.

Bolje je prošao 72-godišnji M. Đ., koji će na ugradnju endoproteze kuka čekati do 2016. godine. On kaže da se pre tri godine javio lekaru zbog bolova i uništene hrskavice. Tada mu je preporučena operacija. Popunio je prijavu i kada su se njegovi unuci poslednji put raspitivali bio je blizu 300. mesta na rang-listi Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

– Ako tada budem živ, pitanje je da li će srce izdržati operaciju jer ću imati ravno 85 godina – kaže M. Đ.

Na ugradnju bescementne proteze kuka u Kliničkom centru u Kragujevcu čeka 510 pacijenata mlađih od 65 godina. Na listi za cementnu protezu ih je 471.

 

Nedostaju kadrovi: Dr Branko Ristić

Doc. dr Branko Ristić, direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju u Kragujevcu, kaže da su glavni problemi nedostatak kadrova, opreme i hirurških sala. Prošle godine na ovoj klinici ugrađeno je ukupno 255 proteza kukova, kolena i ramena.

– Od devet ortopeda, sedam operiše samostalno. U sali smo skoro svakodnevno, a četvrtkom radimo i pre podne i po podne. Naš hirurg godišnje, sa asistencijama, ima preko 300 ulazaka u operacionu salu.

 

Ne treba zaboraviti da su naši ortopedi prošle godine obavili 27.500 pregleda i ukupno 1.053 operacije. Prošle godine sa liste čekanja operisano je 147 pacijenata, a istovremeno smo imali 265 preloma kukova, koji su odmah morali da budu zbrinuti – kaže doc. dr Branko Ristić.

Pacijenti sa prelomima kukova imaju prioritet jer je smrtnost u prvoj godini čak 30 odsto. Prema rečima direktora Ristića, kod pacijenata koji zbog degenerativnih promena čekaju na ugradnju proteze nije pitanje života i smrti već to što im se pobošljava kvalitet života.

 

 

 

Mogu i da plate

Pacijenti koji nemaju strpljenja ili ne mogu više da trpe bolove, mogu da plate operaciju. Jedan od njih je i Dušan Veljović (63) iz Drače kod Kragujevca.

– Bio sam 274. na listi za veštački kuk i rekli su mi da ću otprilike za tri godine doći na red. Nisam mogao da trpim bolove i rešio sam da platim – kaže Dušan.
Cena koju plaća za bescementnu protezu kuka, zajedno sa bolničkim danima, jeste 280.000 dinara. Ugradnja cementne proteze je oko 190.000, a kolena 165.000 dinara.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here