Stefan žrtva francuskih huligana

0

– U Francuskoj sam boravio kao predstavnik Đačkog parlamenata Srbije u okviru projekta nemačko-francuske NVO Ofaž. Deset dana smo moji prijatelji i ja boravili u gradiću Set, na jugu Francuske. U petak, 24. oktobra, kad smo popodne stigli u Monpelje, rečeno nam je da tu moramo da prespavamo i sačekamo do sutra ujutro autobus za Beograd. Sa dve drugarice otišao sam na kafu, sedeli smo u jednom klubu u centru grada i tridesetak minuta pre ponoći krenuli smo svako do svog prenoćišta. Neposredno nakon što sam se rastao sa drugaricama, nasred ulice se ispred mene zaustavio crni automobil i nepoznati ljudi zatražili su mi 10 evra. Odgovorio sam da nemam, da sam stranac i da ujutro odlazim iz Francuske. Trčao sam do jedne zgrade i tu se sakrio, ali su me pljačkaši pronašli i sa dva silovita udarca oborili na zemlju. Izgubio sam svest. Uzeli su mi tašnu u kojoj sam imao novčanik sa 200 evra, foto-aparat i sva dokumenta, pasoš, ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu…

 

Direktorka zapanjena

Direktorka Ekonomsko-trgovinske škole Gordana Kovačev zapanjena je onim što se desilo Stefanu, učeniku veoma aktivnom, između ostalog i u promovisanju vršnjačkog nenasilja.

 

– Izuzetno mi je žao što se ovo dogodilo Stefanu, on je divan mladić, sjajan učenik i sigurno ni na koji nije isprovocirao ovaj nasilnički napad – rekla je direktorka Kovačev.

– Na stepeništu me je pronašla jedna žena, kada sam se osvestio, uvela me je u njen stan i pružila prvu pomoć. Kad sam se malo oporavio, zamolila me da napustim stan jer se bojala da će joj moji napadači doći na vrata. Povređen, sa dva izbijena zuba, "prespavao" sam na hladnim stepenicama, a onda ujutro otišao do policije – ispričao je Stefan.

 

Zahvalan je ljudima iz organizacije OFAŽ koji su kontaktirali srpski konzulat i platili troškove prevoza do Pariza i izrade novih dokumenata i omogućili mu da nekoliko dana nakon napada bude u svojoj kući gde živi sa majkom.

 

Stefan je vukovac i kandidat za učenika generacije u svojoj školi u Bečeju.
Stefan napominje da je dok je još bio u Monpeljeu, čuo da su tokom noći kad je on napadnut, opljačkane još tri mlađe osobe.

 

Osim povreda glave i dva izbijena zuba, Stefan ima podliv u donjem delu stomaka. Međutim, mnogo više ga, kaže, boli to što mu je incident pokvario utiske iz Francuske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here