Sterilizacijom protiv komaraca

0

Zračenjem žele da spreče dalje razmnožavanje komaraca
 

Sunce zalazi, komarci se bude. U njihovim minimalnim mozgovima samo dve misli: hrana i seks. Nažalost, ženke komarca za večeru vole krv – uključujući i ljudsku. Ovom temom se trenutno bave naučnici u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), a posebno ih zanima razmnožavanje komaraca.

 

To izgleda ovako: ženka uleće u roj komaraca, jedan mužjak joj prilazi i usporava ritam svojih krila, sve dok ga ne uskladi sa ritmom ženke. Uz pomoć svoje dve duge prednje noge, privlači zadnje noge ženke i zavuče se ispod nje. Za manje od sekunde, oni su spojeni i tako, kao jedno biće, napuštaju roj. Cela kopulacija (seks) može da traje manje od 16 sekundi.

 

Austrijski istraživački centar u Zajbersdorfu je na sebe preuzeo zadatak da spreči da se u tih 16 sekundi začnu bebe komarci. "Ovde možete gledati komarce u opuštenoj atmosferi ", kaže za DW Jeremija Žil i ponosno pokazuje kavez pokriven mrežicom, u kojem, čini se, crni insekti spavaju.

 

"Ovde ženke polažu jaja posle sisanja krvi," dodao je Žil. Ženke se hrane krvlju koju sisaju kad progrizu našu kožu. Tako one šire smrtonosne bolesti kao što su malarija, denga i žutu groznicu.

 

IAEA je radioaktivnim zračenjem u laboratoriji sterilisala mužjake komaraca, i potom ih, u velikim količinama, puštala na slobodu, u prirodu. Ženke komarca se pare samo jednom, mužjaci više puta. Pošto su ženke te koje šire bolesti, istraživači se nadaju bi povećanim brojem sterilisanih mužjaka mogli efikasno da se bore protiv ženki, tj prenosilaca bolesti.

 

Ova metoda je već dala pozitivne rezultate kod nekih vrsta mušica koje inficiraju toplokrvne životinje ili uništavaju plodove ljudskog rada.

 

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) od malarije svake godine umre oko 750.000 ljudi. Većina njih su deca mlađa od pet godina, koja žive u podsaharskoj Africi i koju su ujeli zaraženi komarci. Smanjenje broja smrtnih slučajeva je svakako dovoljan razlog za sterilizaciju muške populacije komaraca. Entomolog Endrju Parker smatra i da lokalno istrebljenje štetočina može da smanji i upotrebu pesticida.

 

U Burkini Faso, gde komarci često prenose malariju i denga groznicu, otpornost komaraca na insekticide je glavna briga zdravstvenih vlasti. "Upotreba insekticida u poljoprivredi čini komarce otpornim na hemikalije," kaže dr Roh Dabire, entomolog u toj centralno-afričkoj zemlji.

 

"Razvoj tehnologije sterilizacije neće insekticida učiniti potpuno izlišnim, ali će podržati našu strategiju za njihovo smanjenje", rekao je Dabire.

 

Da bi takozvana tehnika-sterilnih-insekata (SIT) funkcionisala, sterilni mužjaci se moraju puštati u prirodu u velikim količinama, dakle reč je milijardama sterilnih komaraca.

 

Ali šta se dešava kada sterilan komarac ne može da nađe ženku za parenje? I da li divlje ženke uopšte žele da rade one stvari sa sterilisanim mužjacima? To su još uvek otvorena pitanja. U toplom i vlažnom "stakleniku" Žil prolazi između kaveza koji liče na bele šatore i služe kao "spavaonica" za komarce. "Kad stavite divljeg komarca i sterilizovanog komarca da se bore za jednu divlju ženku", rekao je Žil , "vrlo brzo možete da vidite ko je bolji".

 

Ovo je ključna tačka u istraživanju sterilizacije insekata. Jer kakvog smisla ima puštati u prirodu milione ozračenih sterilnih komaraca, ako ženke brzo nauče da ih identifikuju – i ignorišu, u prilog divljeg, potentnog komarca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here