EPA
Bujica uništila svu imovinu

Pojedine građane Sidneja, nažalost, poplave su zadesile tri puta za poslednje dve godine. Hiljade stanovnika moralo je da napusti svoje domove u Kvinslendu i Novom Južnom Veslu, beleže se nove žrtve, a materijalna šteta je ogromna.

Do sada je stiglo desetine hiljada zahteva za osiguranje koje su podneli građani Kvinslenda i NSW, a troškovi se prema procenama stručnjaka se procenjuju na 900 miliona dolara!

Posebno zabrinjava činjenica da bi šteta mogla da budu i veća, jer iako su ukinuta upozorenja za jake kiše na istočnoj obali Australije, situacija se ne smiruje. Osim toga, stanovnici jugoistočnog Kvinslenda se suočavaju s mogućnošću novih poplava.

Veće za osiguranje Australije (ICA) je u četvrtak, 3. marta, objavilo da je stiglo 60.163 zahteva zbog štete širom Kvinslenda i NSW.

ICA je saopštila da se 83% zahteva za naknadu štete odnosi na imovinu, dok ostatak, 17 odsto predstavlja potraživanja zbog štete nastala na vozilima.

Portparolka ICA je rekla da će se cifra od 900 miliona dolara, zasnovana na prethodnim iskustvima, verovatno promeniti.

– Brojka je predmet detaljne procene, a osim toga očekujemo i povratak građana u njihove kuće, tako da će se povećati kako budu podneti novi zahtevi – istakla je portparolka ICA.

Samo u poslednjih nekoliko dana broj zahteva za osiguranje je značajno porastao.

ICA je u utorak objavila da je primljeno 31.000 zahteva širom Kvinslenda i NSW, što je povećanje od 107 odsto u odnosu na prethodni dan. Ta cifra se povećala za još 53 odsto u sredu kada je primljeno dodatnih 48.220 zahteva.

U Kvinslendu, RACK je do sada primio 8.835 zahteva, uključujući 7.058 za kuće i 1.777 za vozila.

Izvršni direktor ICA, Endrju Hol, rekao je da polise osiguranja sada imaju “standardnu definiciju“ poplava nakon katastrofalnih nepogoda u Brizbejnu 2011.

Istovremeno, ICA poziva australijsku vladu da učini više kako bi zaštitila domove i preduzeća od uticaja ekstremnih vremenskih uslova.

Liberalni poslanik, Voren Enč, izašao je sa zahtevom da bi Morisonova vlada trebala da proširi fond za reosiguranje od ciklona od deset milijardi dolara u severnoj Australiji, kako bi pokrili prirodne katastrofe, uključujući poplave i požare i u drugim delovima zemlje.

Inače, poslanik Enč je vodio kampanju za ovu šemu više od decenije pre nego što je Skot Morison na kraju pristao da primeni pul reosiguranja za severnu Australiju, uz podršku vladine garancije od deset milijardi dolara, koja ima za cilj da zaštiti više od 500.000 nekretnina.

Prema Enčovom mišljenju, šema treba da se proširi i na druge delove zemlje, s obzirom da su uporni ekstremni vremenski uslovi, poput trenutnih poplava u Kvinslendu i NSW, doveli do mogućnosti da i imovina u drugim delovima zemlje bude osigurana.

Inače, predlog je prošao Poslanički dom i očekuje se da će proći Senat tokom budžetske nedelje krajem marta. To bi značilo da bi plan bio operativan od jula. Pul reosiguranja za ciklone i povezane štete od poplava pokrivaće polise osiguranja stambenih, i malih preduzeća u severnoj Australiji.

Prema rečima Enča, trenutna šema, kada bude usvojena, biće predmet trogodišnjeg revizije. Istakao je da je tražio kod ministara finansija za dodatnu reviziju nakon 12 meseci, jer nije siguran da su sve moguće štete pokrivene 100 odsto.

Kako podneti zahtev za osiguranje?

Ukoliko ste već započeli čišćenje posle poplave ili se tek spremate, ovo su stavke koje treba da ispunite:

– Neophodno je da sve dokumentujete, fotografišete ili napravite video-zapis oštećenih predmeta

– Napravite spisak oštećenih ili uništenih predmeta, kako predmeta koje morate da odbacite, tako i one koje možete da sačuvate

– Podnesite zahtev i budite strpljivi dok ne dođu procenjivači štete

– Ukoliko iznajmljujete nekretninu komunikacija između stanara i upravnika je ključna

– Ukoliko niste zadovoljni odlukom vašeg osiguravača možete da pokrenete spor pred Australijskom upravom za finansijske žalbe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here