Tanjug

Vojska Srbije preuzela je juče prvi od devet helikoptera H145 M, svetske kompanije Erbas, a vrednost ove nabavke je 105 miliona evra.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da se sve letilice opremljene različitom opremom i naoružanjem, te da će pet helikoptera biti namenjeni za potrebe vojske, a četiri za potrebe MUP Srbije. Vučić je kazao da će prvi helikopter pomagati u poplavama, prevozu vatrogasaca, ljudi, za prevoz robe i druge namene.

Prema analizi specijalizovanog avio sajta „Tango siks“, ovaj helikopter je opremljen elektrooptičkim i infracrvenim sistemo tipa Star Safire 380 HDc kompanije FLIR.

„Ovaj sistem se može koristiti za izviđanje iz vazduha, patroliranje kao i u zadacima traganja i spasavanja a čine ga dva senzora: termovizijska kamera visoke rezolucije i kolor kamera takođe visoke rezolucije“, navodi ovaj sajt.

Predsednik Srbije najavio je i da su naručena još tri transportna helikoptera AS-332, poznatijih kao „Super Puma“, ali i da će se ove i sledeće godine nabaviti 19 helikoptera.

“Mi ćemo ove godine dobiti više helikotpera nego što smo ih imali u naoružanju vojske i policije u prethodnim decenijama. Onda vam je jasno koliko je Srbija napredovala u finansijskom smislu i koliko može opreme da obezbedi”, rekao je Vučić navodeći da je to važno u budućnosti i zbog vanrednih situacija, kao i zbog boljih uslova za očuvanje integriteta i odbrane zemlje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here