R.R.Rajić
Mladi pisci sa učiteljicom Ivanom Marjanović

U gradiću Tori di Kuartezolo, nedaleko od Vićence, održana je promocija “Zbornika književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore” u izdanju Srpske kuće iz Požarevca koji je priredio Bratislav Golić.

Učenici Dopunske škole “Sveti Sava” iz Vićence i okolnih mesta prvi put su učestvovali u realizaciji ovog književnog poduhvata vođeni i ohrabreni učiteljicama Oliverom Abadić i Ivanom Marjanović.

Deca su kroz pesme i kratke priče iskazala svoj talenat i pisala o prirodi, omiljenim kućnim ljubimcima, mami, tati, deki, baki, sestrama i braći. U “Zborniku” su prvi put zastupljeni radovi đaka iz Italije koji u njima iskazuju ljubav prema ćirilici i maternjem jeziku, izražavaju svoja osećanja prema otadžbini, rodbini, najboljem drugu, omiljenom fudbalskom timu. Svi mladi pisci su dobili primerak “Zbornika” i diplomu za učešće u akciji Srpske kuće, a rado su i čitali ono što su napisali.

Saru Mladenović iz Skija ni to što joj je ruka u gipsu nije sprečilo da dođe i recituje, a učinila je to uz pomoć učiteljice Ivane.

Stefan Pavlović recituje

Stefan Pavlović ima devet godina i ponosno kaže da je prvi put njegova pesma negde objavljena.

– Drago mi je da sam mogao da napišem pesmu u čast moje domovine. Roditelji mi puno pričaju o Srbiji, ja sam rođen u Vićenci, ali moja domovina je Srbija.

Učiteljica Ivana Marjanović ističe značaj nacionalnog identiteta.

– Brojni su načini na koje podstičemo mališane da ne zaborave svoje poreklo, pretke koji su svoje živote posvetili potomcima. U amanet su nam ostavili jezik kojim govorimo, običaje koji obeležavaju našu nacionalnu i porodičnu pripadnost. Ćirilicom su napisani naši najlepši stihovi, priče, romani, istorijska i naučna dela, molitve. Učenici su u srpskoj dopunskoj školi naučili srpski jezik i ćirilicu, neki od njih su se ostvarili kao pisci, počeli su da pišu poeziju i kratke priče.

Za muzički predah bio je zadužen trio na gitarama, članovi Vidovdana – Dejan Mitić, Ivan Dragičević i Luka Krako. Na njihovom repertoaru nasle su se pesme ” Oj, Kosovo, Kosovo” i ” Pukni, zoro”.

“Moja domovina”

Irena Janjić je napisala pesmu “Moja domovina”

– Zbornik je za mene lepo iskustvo. Čitajući u njemu objavljene pesme i priče druge dece osetila sam još veću ljubav prema Srbiji. Želja mi je da i iduće godine učestvujem i napišem neku pesmu ili priču.

Potomci da nas slede

Roditeljima i mladim piscima Dušan Aleksić, predsednik udruženja Sloga i Saveza Srba u Italiji, govorio je o važnosti dopunske skole, a Sanela Veljković je ispred Saveta roditelja ukazala na važnost maternjeg jezika.

– S ponosom mogu da kaže da smo organizovali divnu promociju “Zbornika”. Prostorije nam je obezbedio Dušan Aleksić, učiteljica Ivana je vredno radila i spremila našu dečicu koja su recitovala svoje stihove. Zahvaljujući zemljacima koji rade na jedinstvu našeg naroda u inostranstvu, mogu reći da sam ponosna na ono što radimo i činimo za našu decu i srpsku zajednicu u nadi da će potomci nastaviti našim putem – kaže za “Vesti” Sanela Veljković.

Učiteljica pomogla Sari Mladenović

Nastava u osam gradova

Srpska dopunska škola “Sveti Sava” zaživela je u jesen 2010. godine, kad je Ministarstvo prosvet , nauke i tehnološkog razvoja otvorilo njena prva odeljenja i prve nastavne grupe.

Sada se nastava odvija u osam gradova, a to su: Vićenca, Tori di Kuartezolo, Skijo, Arzinjano, Basano del Grapa, Valdanjo, Rovereto i Alonte.