Tanjug
VELIKA VOJNA SNAGA: Predsednik sa novinarima prilikom obilaska vojnog aerodroma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio ogromna ulaganja u domaću namensku industriju prilikom njegovog obilaska Aerodroma “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici.

Ogromne promene

Vučić je poručio da moramo da budemo dovoljno pametni i mudri da sačuvamo svoje nebo, kao i da su promene u Vojsci Srbije ogromne, odnosno njena vojna snaga mnogo veća.

– Važno je da nam armija bude uspešna i snažna, i u odvraćanju potencijalnog agresora – kazao je podsetivši da je Srbija vojno neutralna.

Vučić je bio na prikazu novog naoružanja: borbenih helikoptera Mi-35p, nabavljenih od Kipra, helikoptera H-145m, dva Erbasova nova transportna aviona C-295, i modernizovanih jurišnih bombardera, orlova.

Vojska Srbije je, kaže vojno-politički analitičar Ljuban Karan, neuporedivo ojačala poslednjih nekoliko godina.

– Veoma dobro je ukomponovan kopneni, vazdušni i RV PVO segment i zahvaljujući tom sklopu nastala je izuzetno moderna, mala, ali odlično obučena vojska – ukazao je Karan za “Vesti” kako je napravljena odlična slojevita zaštita zemlje.

Nova ulaganja

Vučić najavljuje da će se ulagati i u nove fabrike, a ukazao je i da je 11 helikoptera nabavljeno u saradnji sa Kiprom. Oficiri RV su povodom operativne sposobnosti rekli da sada imaju mogućnosti da podržavaju kopnene i specijalne snage, a da transportnim helikopterima povećaju mobilnost da se pešadijska četa može razmestiti u bilo koji deo Srbije.

Vučić je rekao da Srbija uvek ima na raspolaganju punu eskadrilu orlova koji mogu da polete, a pokazano mu je novo oružje za orla, koje je standardno glavno protivoklopno oružje NATO. Naglašeno je da orlov top ispaljuje 3.600 granata u minuti. Pokazana i raketa VRVZ-200, projektil od 100 kilograma, kojima su pogađana burad. Kako je rečeno, završetak razvoja te rakete trebalo bi da bude za devet meseci i one će avionu omogućiti znatno veću sposobnost preživljavanja, jer umesto da gađa mete sa 800 metara, moći će sa 40 kilometara.

Đavolje kočije

Ljuban Karan kaže da su helikopteri uzeti od Kipra impresivne letelice.

– To je izvanredno pojačanje za našu vojsku. Ove helikoptere zovu đavolje kočije, odlični su za male grupe, a teško ih je oboriti – objasnio je naš sagovornik.

O KiM sa britanskim izaslanikom

Predsednik Srbije se u Beogradu sastao sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom, a na Instagramu objavio da su razgovarali o situaciji na KiM i u regionu.

– Ponovio sam da Srbija ostaje posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu, odgovornoj politici i ispunjavanju dogovorenog, na prvom mestu formiranju Zajednice srpskih opština – napisao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here