pixabay.com

Prvog jula – poskupljenja gasa, struje i goriva. U domaćinstva širom Srbije stići će računi uvećani za novu državnu taksu, odnosno naknadu za energetsku efikasnost. Novac koji se na taj način bude prikupljao, direktno će ići u budžet, tačnije u Fond za energetsku efikasnost.

Analitičari smatraju da je ključno pitanje: kako će se taj novac trošiti i da li će Fond raditi transparentno?

Rasipanje energije. Dve reči u koje staje Srbija po pitanju energetske efikasnosti. Zbog loše izolacije, stolarije i krovova – čak 40 odsto energije u domovima širom Srbije “ispari”. Da je država “izuzetno energetski neefikasna”, ne poriču ni u državnom vrhu. Zato vlast uvodi novu taksu na računima za gas i struju, ali i podiže cenu goriva i to već od prvog jula.

– Energetska efikasnost je nešto što ćemo morati da pojačamo. U različitim zemljama se sprovodi na različite načine i za to moraju da se izdvoje značajna sredstva. Energetska efikasnost je nešto što je jednako izgradnji novih energetskih objekata – kaže predsednica Vlade Ana Brnabić.

A šta je konkretno plan države?

Novac koji će se od građana naplaćivati kroz takse – odlaziće u Fond za energetsku efikasnost, da bi potom taj novac bio ponovo dostupan građanima bespovratno ili kroz kredite za unapređenje energetske efikasnosti zgrada, kuća i kupovinu energetski efikasne opreme.

Sa prikupljanjem se počinje, zato će već julski računi za gas i struju biti veći. Taksa će iznositi 0,15 dinara po kubnom metru gasa, odnosno 0,015 dinara za struju. Tako će račun u domaćinstvu koje troši oko 875 kubnih metara gasa biti veći za oko 11 dinara, a na prosečni račun od 350 kilovatsati struje – 5,5 dinara. I na cenu goriva ide naknada za energetsku efikasnost – 0,15 dinara ubiraće se od svakog prodatog litra.

Struka pozdravlja ideju da se osnuje Fond, ali poručuju i da takse na gorivo nisu bile neophodne.

– To povećanje neće uticati na to da će taj Fond da postane odjednom tako bogat da će uspeti da reši sve probleme, ali će omogućiti formiranje jednog sistema ili bi bar trebalo da omogući formiranje jednog sistema koji će sada na osnovu tih para koje će država da uloži i strukturnog fonda koji je značajno veći i evropski – jer Evropa neće da vam da nešto ako vi ne uložite – ta kombinacija pravi mogućnost da uložite pare u taj sektor, u industriju, zgradarstvo, potrošnja itd, građani povuku sredstva, ulože ih u svoje zgrade i imamo neki rezultat – kaže profesor Mašinskog fakulteta Aleksandar Jovović.

– Fond za unapređenje energetske efikasnosti će sigurno biti korišćen u zgradarstvu, biće korišćen u finansiranju izolacije zgrada, stolarije, unapređenje sistema za grejanje i klimatizaciju, a pune ga vozači, vozila. To nisam siguran da je moralo da bude tako, da se gorivo za pogon vozila pored svega što ima na sebi, opterećuje i sredstvima za unapređenje energetske efikasnosti, koje će biti korišćene u sasvim nekoj drugoj oblasti – smatra Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija.

Ključno je da li će se novac koji bude usmeravan u tu kasu koristiti transparentno, kaže za N1 urednica magazina Biznis i Ekonometar – Radojka Nikolić. I dodaje: kontrola trošenja tih sredstava je neophodna.

– Ako vi pogledate da u Srbiji ima preko 3,3 miliona strujomera, ako se na svaki odvaja 5,5 dinara pomnožite to, pa ćete da vidite da to nije malo novca. E sad, kad bismo mi još znali kako će da se on prazni i kako će da se koristi, onda bi ljudi sa mnogo više poverenja pristupali svakoj meri, a ne bi sumnjali u sve što dolazi kao neki zahtev države: e sad ćete platiti za ovo ili ćete platiti za ono… – rekla je urednica magazina Biznis i Ekonometar Radojka Nikolić.

Sada uvećani računi, prema najavama iz države, u budućnosti građanima donose manje iznose za struju i gas, jer je, kako kažu,- taksa samo prvi korak ka energetski efikasnijoj Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here