Sto pesama za 100 dana

0

Zbližili ih stihovi: Prisutni na književnoj večeri sa autorom
 

Tako je prošlog petka bečkoj publici svoju knjigu poezije "Sto pesama za sto dana" predstavio inženjer Ratko Antonijević, predsednik Internacionalno-kulturne zajednice, koja je bila i pokrovitelj ove književne večeri.

U prijatnom ambijentu kafea Tuti-fruti prisutne je o biografiji autora informisala profesor Svetlana Matić, ističući da se ova zbirka može podeliti u tri ciklusa koji obuhvataju dečje, ljubavne i rodoljubive pesme. Osim autora, pesme iz knjige su čitali Milena Savić i Velibor Antanasijević.

 

Ispod duge

Posle zvaničnog dela programa, Svetlana Matić je prisutnima rekla da će 18. avgusta, u 20 časova, u istom kafeu, biti promovisan zbornik "Ispod duge" u kome su, između ostalog, i pesme bečkih autora.

Antonijević je istakao da je njegov cilj u životu bio da završi školu, zasnuje porodicu, sagradi kuću i objavi knjigu. Objasnio je da je ovu zbirku pisao 100 dana i da je svakog dana napisao po jednu pesmu. Zbog toga je knjiga i dobila naziv "Sto pesama za sto dana".

Pisanjem je, kako je pojasnio, počeo da se bavi u šestom razredu osnovne škole kao član literarne sekcije u rodnoj Osipaonici, kraj Smedereva. Tada je napisao prvu pesmu "Skija" koja mu je izuzetno draga. Od tada je prošlo punih trideset godina kada se ponovo vratio književnom stvaralaštvu.

Trenutno završava zbirku poezije i tri prozna dela koja planira da objavi u ovoj godini.

Porodica mu je pružila svesrdnu podršku da napiše ovu zbirku pesama, kojom čitaocima poručuje: "Stihovi ne mogu ljude da izmene, ali će mnogi kroz njih upoznati mene!"

Druženje je uz potpisivanje knjiga i zajedničko fotografisanje potrajalo je do kasnih večernjih sati.

 

Proširenje vidika

Ratko Antonijević je rođen 1948. godine u Osipaonici gde je završio osnovnu školu, a srednju u Smederevu. Od rane mladosti živi i radi u Austriji. U međuvremenu je završio i diplomirao menadžment na dopunskim studijama u Austriji.
Profesor književnosti Žarko Popović je o njegovoj zbirci pesama, između ostalog, rekao:
– Rukopis "Sto pesama za sto dana" uzbuđuje i inspiriše i izaziva emotivne reakcije. Ljubitelji lepe pisane reči, čitajući ove pesme, proširiće svoje vidike – više će znati o sebi i životu oko sebe. Sa "Sto pesama za sto dana" na literarnu scenu stupa pesnik Ratko Antonijević, a što je više pesnika, svet je bolji i život lepši.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here