Stoltenberg: Učlanjenje Severne Makedonije važno za državu, region i NATO

sputniknews.com, Vestionline
1
EPA/Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je učlanjenje Severne Makedonije u NATO važno za tu državu, ali je dodao da je to važno i za region i za celu Alijansu, prenosi TV Sitel.

Kako je napomenuo, već sada se vide benefiti integracije zemlje u NATO, imajući u vidu činjenicu da se broj stranih investicija u Severnoj Makedoniji povećao nakon dobijanja poziva za učlanjenje.

Generalni sekretar NATO-a i Severnoatlantski savet borave u dvodnevnoj poseti toj državi, gde će tokom sastanka najvišeg tela NATO-a, koji se održava u Skoplju, integracija Severne Makedonije biti u fokusu.

– Uskoro 30. članica NATO-a, Republika Severna Makedonija danas je domaćin 29. saveznika – poručio je Stoltenberg na početku sastanka Severnoatlantskog saveta.

On je ponovio da su Skoplje i Atina pokazali istorijsku odlučnost i uspeli da razreše višedecenijski spor, potpisujući Prespanski sporazum.

Ovo je prva poseta Stoltenberga i visokih predstavnika NATO-a u Severnoj Makedoniji nakon potpisivanja protokola o učlanjenju te države, koji je do sada ratifikovalo 13 od ukupno 29 zemalja-članica Alijanse, preneo je Tanjug.

Severnoatlantski savet je glavno političko telo koje usvaja odluke NATO-a. Savet prati političke i vojne procese koji se odnose na bezbednosna pitanja u celoj Alijansi. Sastavljen je od predstavnika svih zemalja-članica, a predsedava mu generalni sekretar.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here