Lična arhiva
Defile gradskim ulicama

Povodom Dana pobede, ali i u znak protesta protiv narastajuće rusofobije u Nemačkoj, u Frajburgu, saveznoj državi Baden-Virtemberg, 8. maja je održan veliki auto-protest na kome se više stotina građana u stotinak automobila provozalo glavnim ulicama ovog grada mašući nemačkim, ruskim, ali i nacionalnim zastavama.

– Ovo je još jedan u nizu protesta u kome tražimo da Nemačka ne šalje oružje u zemlje zahvaćene ratom, ali i da obuzda sve prisutniju rusofobiju i rasizam. Ponosan sam na činjenicu da su se u ovoj auto-koloni, jedna pored druge našle i zastave Srbije, ali i Hrvatske, Crne Gore i mnogih drugih zemalja. Sve više ljudi shvata problem – kaže Jovica Jović (38), Srbin iz Diseldorfa koji je do sada učestvovao u više ovih protesta u Osnabriku. Zbog njegovog aktivizma mu, kaže, stižu i pretnje.

– Skup u Frajburgu je prošao mirno i pored pedesetak protivnika koji su nas vređali. Jedini incident se dogodio tokom protestne vožnje kada je jedan od naših aktivista udaren, ali policija je odmah reagovala – kaže Jović.