EPA/Petrit Prenaj

Političke stranke Samoopredeljenje Albina Kurtija I Demokratski savez Kosova (LDK) Ise Mustafe proglasile su pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Ko će biti vlast na Kosovu? Šta ovako uspostavljena pobeda albanskih stranaka znači za Srbe i nastavak dijaloga sa Prištinom?

Politički analitičar sa Kosova Drako Dimitrijević za Sputnjik kaže da će o tome ko će od Albanaca sutra sesti u premijersku fotelju odlučiti stranci. On navodi da i pored toga što po trenutnim rezultatima vladu u Prištini mogu da formiraju Samoopredeljenje i stranka Ise Mustafe, ne veruje da u toj vladi neće sedeti i PDK, to jest, Kadri Veselji.

– Srpska lista će po svemu sudeći dobiti svih deset mandata. Međutim, ostaje da se vidi ako Kurti bude jedan od koalicionih partnera u ovoj vladi, da li će Srpska lista biti deo vlade jer su iz Samoopredeljenja više puta najavljivali da to može biti bilo ko iz srpske zajednice. Svi znamo da oni imaju radikalne stavove i prema kosovskom pitanju i prema manjinskim zajednicama – kaže Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, najveće šanse da bude budući premijer ima Vljosa Osmani, kandidat iz stranke Ise Mustafe, ali naglašava da su razlike u glasovima male i da treba sačekati konačne rezultate.

Analitičar Demo Beriša ne misli da bi Osmanijeva bila dobar izbor za premijera, posebno što se tiče nastavka pregovora sa Beogradom.

– Aljbin Kurti i Vljosa Osmani su rekli da će onaj ko bude pobednik na izborima dobiti mandat. Ali zanimljiva je izjava Veseljija koji je rekao da će, ako ne dobije na izborima, podneti ostavku. S obzirom da je Osmanijeva rekla da neće u koaliciju sa Veseljijem, mislim da će presudnu reč o tome ko će činiti prištinsku vlast dati četvrti igrač – američka ambasada – smatra Beriša.

Beriša takođe kaže da postoji velika mogućnost da svako sa svakim tu napravi većinu, odnosno da sve tri stranke budu u vladi. On podseća da je ideja albanskih stranaka da sami, bez Srpske liste, formiraju vlast i zbog toga veruje da će ove tri albanske stranke naći zajednički jezik.

Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu 80,57 odsto prebrojanih glasova, vodi Pokret Samoopredeljenje sa 26,91 odsto glasova, dok je na drugom mestu Demokratski savez Kosova sa osvojenih 25,03, potom sledi Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija koja je dobila 21,17 odsto glasova birača.

2 COMMENTS

  1. Konacno da procitam nesto pametno i sto ima veze sa stvarnoscu ,a to je cinjenica da na KiM spoljnu i kadrovsku politiku ne vode tamosnje stranke i politicari,vec preko ambasade vode iskljucivo SAD,i to u kontinuitetu od 1999.do danas!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here