Stranci plaćaju putarinu za Nemce

0
Namirisao prevaru: Evropski komesar Sim Kalas
 

Da podsetimo, putarine će plaćati svi. Međutim, nemačkim državljanima će biti umanjen porez na automobile za isti iznos, pa ispada da oni zapravo neće da se izlože dodatnom izdatku, nego samo stranci.

Magazin "Štern" nagoveštava da u pogledu tih zakona neće ići lako sa Evropskom unijom jer je komesar EU za saobraćaj Sim Kalas od početka poručivao Berlinu da neće proći putarina koja se odnosi samo na strana vozila. Kalas je doslovno izjavio: "Putarina koja Nemce ništa ne košta! To neće moći!"

Austrija i Holandija prete tužbama

Kalas je dodao kako je nebrojeno puta doživeo da vlade zemalja donesu odluke i kasnije za to prebace krivicu na EU.
– Bilo bi frustrirajuće da na kraju nemački parlament ignoriše sva upozorenja i ipak uvede putarinu koja nije u skladu s pravilima EU – kaže Kalas.
Austrija i Holandija su već najavile da će tužiti Nemačku zbog putarina. Tako će ipak doći do onog što je Kalas od početka hteo da izbegne, zaključuje "Štern".

"Štern" navodi da se stiče utisak da nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint i drugi predstavnici vlade nisu želeli da razumeju Kalasa, ili im je svejedno. Nemačka vlada je jednostavno ignorisala upozorenja iz Brisela da planovi s putarinom nisu saglasni s evropskom regulativom. Vlada je aminovala zakon koji će po svemu sudeći da se nađe pred Evropskim sudom. Magazin pretpostavlja da će CSU, koja je bila glavni zagovornik putarina, krivicu za neuspeh da svali na EU.

Upravo takav razvoj komesar EU Kalas, inače iz Estonije, želi da spreči.

– Putarina samo za strance iritira svakog u Evropi. Ja sam u početku mogao da stopiram projekat CSU, ali to nisam učinio jer smatram principijelno ispravnim da se putevi finansiraju na taj način. Da sam odmah rekao "ne", protesti u nemačkoj javnosti bili bi snažni i u stilu "mi Nemci imamo dobru ideju, ali ta prokleta EU je protiv!" – rekao je Kalas.

On kaže da je odmah namirisao da je reč o unutrašnjoj politici gde se koristi Evropska komisija i EU protiv predloga, kako to ne bi učinio neko u Nemačkoj.

Kalas kaže da nije održivo da se nemačkim vozačima kompenzuje trošak za putarine kroz porez.
– Vlada može da smanji porez, ali nikako za iznos putarina. U tom slučaju će Evropski sud iznuditi neophodne promene. Ne želim da nemački kolega Dobrint zbog ovoga strada, ali nemačka vlada insistira na zakonu koji je suprotan evropskom pravu – odlučan je Kalas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here