Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sudeći prema broju odbijenih studenata za studentske vize, na početku novog semestra ove godine, Australija je na putu strmoglavog pada neto migracije.

Naime, savezni zvaničnici su odbili hiljade inostranih studenata, koji su se prijavili za studije početkom ovog meseca, a broj odobrenih studentskih viza smanjen je za 20 odsto, što je najveće promena poslednjih dve decenije.

Upravo smanjenje broja odobrenih studentskih viza je najznačajniji pojedinačni faktor koji je smanjio ukupan broj migranata na 375.000 ove finansijske godine i doveo do toga da će taj broj biti do 250.000 sledeće godine.

Da podsetimo, vladina strategija za migraciju, predstavljena prošle godine, a o čemu su Vesti pisale, nametnula je studentima teže testove za engleski jezik i zahteva od njih da dokažu da su zaista studenti pre nego što uđu u zemlju, a istovremeno im otežava da ostanu u Australiji ukoliko ne nađu posao koji pomaže popunjavanje onih mesta u industrijama gde nedostaje radne snage.

Pored toga, Vlada ostaje otvorena za kontroverznije mere, kao što je ograničenje broja studenata ili veće naknade za njihove zahteve za vizu.

Istina, smanjenje broja studentskih viza se ne oseća na svim univerzitetima. Najveći uticaj ima na privatne koledže sa niskim ocenama za odobravanje vize, a neki univerziteti, takođe, pišu stranim aplikantima da otkažu svoje prijave, jer će pasti na strožem testu za vizu koji je uveden prošle godine.

Većina vodećih univerziteta u zemlji ne beleži veliki pad broja studenata u inostranstvu, pokazuju najnoviji rezultati, jer ti univerziteti nisu pali na strožijim testovima, kada je ispitivana njihova praksa.

Naime, ministarka unutrašnjih poslova, Kler Onil je poslala prošle godine zvanično uputstvo Odeljenju unutrašnjih poslova, poznato kao Ministarsko uputstvo 107, kojim je rečeno da se da prioritet zahtevima za studentske vize za univerzitete sa dobrim iskustvom, a najniži prioritet onim institucijama koje su imali problematičnu istoriju.

To praktično znači, da se daje nizak rang instituciji ukoliko je imala veliki broj odbijenih viza, lažnih zahteva ili studenata koji su prekoračili svoje vize.

Svi univerziteti Grupe osam su u kategoriji top univerziteta u ovom novom sistemu, dok grupu na najnižem nivou sistema uglavnom čine privatni koledži stručnog obrazovanja.

Australija ima više od 650.000 stranih studenata i sve veći broj njih produžava boravak prijavom za druge studije, a 150.000 od ukupnog broja je na drugoj studentskoj vizi.

Ministarka Onil je rekao da zemlja ne može da izdrži veliki porast migracije nakon što su granice otvorene na kraju pandemije.

– Migracija je previsoka i naša vlada je preduzela mere da je vrati na normalan nivo. Prvi znaci pokazuju da ove promene funkcionišu. Vidimo oštar pad broja migranata – izjavila je ministarka.

Inače, neto migracija je porasla na 510.000 prošle finansijske godine pošto su se studenti vratili nakon ukidanja ograničenja zbog pandemije, a strani radnici su prihvatili ponude za posao, što je izvršilo ogroman politički pritisak na vladu da nametne stroža pravila.

Onil je obećala da će se tokom vremena migraciju svesti na normalne nivoe. Broj migranata je bio 239.600 u finansijskoj godini do juna 2019, pre nego što je zaustavljen zbog pandemije.

Za pet godina 1,625 miliona migranata?

Prošle godine je Koalicija optužila laburiste da prikriveno planiraju „Veliku Australiju“, ali je vlada tada obećala da će smanjiti broj migranata i suzbiti sumnjive zahteve za vize.

Portparol opozicione imigracije, Dan Tehan je kritikovao ministarku Onil zbog najvećeg priliva stranih studenata, kao i rekordnog broja migranata prošle godine.

– Laburisti kažu da ne žele Veliku Australiju, ali pod vladom Entonija Albanezea 900.000 ljudi će stići tokom dve, a 1,625 miliona za pet godina – istakao je Tehan.

Ugašen program “pandemijskih viza“

Padu broja migranata je doprinelo i gašenja programa pod nazivom Viza u vreme pandemije, koji je uvela prethodna vlada, kada je bez naknada i testa veština došlo više 100.000 ljudi.

Laburisti su prošle godine zatvorili ovaj program za nove kandidate i očekuju da će 60 odsto njih napustiti zemlju, a ostatak će preći na druge vize, jer imaju veštine koje su tražene i poslove koji se plaćaju iznad platnog praga od 70.000 dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here