Ako ste roditelji jedne ili više devojčica sigurno ste se bezbroj puta pitali kako da učinite da oseća sigurno i da postane snažna, zato donosimo odlične savete koje možete da primenite odmah u svom vaspitanju.

Ukažite na žensku svađu kada je primetite.
Pričajte sa devojčicama o verbalnom nasilju u odnosima (tračarenju, širenju glasina ili isključivanju drugarica iz grupe) kao i o fizičkom nasilju (udaranju ili svađanju). Ali nemojte pretpostavljati i govoriti kako se sve devojčice zle i izbegavajte da devojčicama govorite kako će „devojčice uvek biti devojčice“ kada primetite da formiraju svoje klanove i ekskluzivne grupe. Umesto toga, naglasite pozitivne strane odnosa među devojčicama i ohrabrite ih da praktikuju direktnije, pozitivne načine da promene međuljudske odnose.

Redovno odvojite vreme da slušate vašu devojčicu.
Kreirajući konzistentno, predvidivo vreme kada devojčica zna da ćete biti dostupni za nju i da ćete je čuti (nr. vožnja u kolima, nedeljna šetnja ili dok večerate itd.) vremenom će vam dopustiti da uđete u njen unutrašnji svet. Dopustite joj da vas koristi kao zvučnu izolaciju u okviru koje će rešiti ono što je muči. Nemojte vi rešavati njene probleme. Odgovori koji se izrode u ovim vremenima će biti oni po kojima će ona živeti.

Slušajte više nego što pričate.
Kada razgovarate sa devojčicama, one to često doživaljavaju kao da govorite njima, i ne samo da prestaju da slušaju nego prestaju da razmišljaju. Ali kada ih slušate, one moraju da misle o onome što govore i tada više razmišljaju. Zato se trudite da vodite otvorene dijaloge – ne možete njihove priče o problemima sa drugarima smatrati trivijalnim a onda očekivati od njih da vam pričaju o važnijim stvarima.

Ograničite izloženost vaše devojčice medijima i popularnoj kulturi dok je mala.
Ovo će joj dati više vremena da razvije sopstvene ideje, kreativnost i imaginaciju iz sopstvenog iskustva. Kako raste neće moći da pobegne od poruka medija, tako da postojanje nekih pravila od početka može da joj pomogne da kontroliše svoja iskustva kako raste.

Pomozite joj da shvati poruke medija.
Pomozite joj da izbegne uzak fokus na izgled i forsiranje potrošnje koja obično dominira medijima. Ako joj od malena pomažete da shvati poruke koje vidi na ekranu i kreira svoje ideje o njima, pripremićete je da bude otpornija na medijske stereotipe. Pomozite joj da sagleda širu sliku – kako je možda ponekad zabavno izgledati kao omiljena pevačica ali joj skrenite pažnju i na stvari o kojima ne razmišlja – tako gubi svoj identiet na primer, omiljena pevačica može imati i mane i neće je zauvek obožavati i sl. Kad šetate, skrenite joj pažnju na neke opšte modele ponašanja koje primetite, poput toga da „kako sve lutke u izlozima noše tašnice i kese, čovek bi pomislio da sve devojčice vole samo da šopinguju“ i sl.

Razgovarajte sa njom o različitostima između seksa u filmovima i ljubavnim vezama u pravom životu.
Važno je da sa svojom devojčicom pričate o seksu i seksualnosti na način koji priliči njenim gdinama i u skladu je sa vašim porodičnim vrednostima. Kako devojčica odrasta sve je važnije da joj pomognete da razume razlike između slika u medijima i zdrave seksualnosti. Razgovarajte i diskutujte o tome. Možete pričati o tome kako se seks često prikazuje van konteksta ljubavi, intimnosti i emocija a ne kao deo zdrave veze. Kada vaša ćerka ima dovoljno godina možete da počnete i sa razgovorima o tome šta je to zrela, zdrava veza puna ljubavi, čiji je seks deo.

Uvažite njenu bol iz prave perspektive.
Kada devojčica prolazi kroz patnju i bol, moramo to da primetimo kako bi se ona osećala prihvaćenom. Ali, sve što se njoj dešava treba posmatrati iz njene perspektive, treba ostati miran i sabran a ne projektovati naša iskustva na nju. Ona ima drugačije iskustvo čak i kada sličnosti postoje. Dobro je da ima nekoga koga vi niste imali – vas!

Uživajte u njoj i sa njom.
Nađite koje su to aktivnosti u kojima obe (sve tri itd.) uživate i radite ih redovno zajedno. Možda volite da kuvate ili zajedno doručkujete, vozite biciklu ili čitate. Pokušavajte da održite tu vezu kako devojčica odrasta. Ako ikada zagusti, videćete koliko će vam značiti ta posebna veza i bliskost koju delite.

Ohrabrite je da bude direktna kada je ljuta.
Čak i jako malim devojčicama možete pomoći u ovome i to bez obzira da li je ljuta na vas ili na nekog drugog. Tražite od nje da bude precizna. Umesto „ona mi to uvek radi“ ili „ti mi nikada ne daš…“ pitajte je šta je to, što se desilo u tom trenutku, uznemirilo. Zajedno potražite rešenja kako bi ona videla da se pojašnjavanjem onoga što se desilo može doći do pozitivnog rešenja.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime