Kompanija "Dunav osiguranje" a.d.o.

Eksperti su otkrili zašto bi viralni trik za odmrzavanje vetrobrana mogao biti katastrofa za vaše vozilo.

Na društvenim mrežama se stalno pojavljuju saveti i trikovi koji imaju cilj da olakšaju svakodnevni život, naročito u nezgodnim situacijama tokom zime. Tako se TikTokom proširio video u kojem se preporučuje da se za odleđivanje vetrobranskog stakla koristi votka.

Na videu je prikazan muškarac koji votkom poliva staklo na automobilu koje momentalno prestaje da bude zamrznuto.

Međutim, tim auto-stručnjaka u “Svansvai Motor Group” objasno je zašto viralni zimski trik može imati katastrofalne posledice po vaše vetrobransko staklo i apelovao na vozače da se klone opasnog saveta za odmrzavanje .

Oni objašnjavaju da alkohol ima nižu tačku smrzavanja od vode, pa će premazivanje stakla tečnošću s visokim sadržajem alkohola sprečiti zamrzavanje kondenzacije na njemu. Međutim, stručnjaci su upozorili na potencijalne neželjene posledice ovakvog pristupa.

“Korišćenje votke da sprečite zamrzavanje vetrobrana nije preporučljivo zbog njenog hemijskog sastava. Visoki sadržaj alkohola, iako efikasan u snižavanju tačke smrzavanja vode, može biti štetan za vetrobransko staklo i boju automobila. Činjenica da je alkohol rastvarač može uzrokovati da se zaptivač koji drži staklo pokvari, ali i da ošteti lak”, navodi se u saopštenju.

Alkohol može izazvati “mikroabrazije” na vetrobranskom staklu i povećati rizik od pukotina, a to bi već moglo pozamašno da vas košta.

Umesto toga, tim iz kompanije “Svansvai” preporučio je mnogo jeftiniju, sigurniju i efikasniju alternativu.

“Nekoliko puta jeftinija alternativa u poređenju sa upotrebom votke za odmrzavanje vetrobranskih stakala automobila jeste oljušteni krompir – em je efikasnija, em je ekološki prihvatljivija alternativa. Prirodni šećeri u krompiru stvaraju barijeru protiv mraza, smanjujući njegovo nakupljanje bez rizika od hemijskog oštećenja ili ostataka koje votka može predstavljati. Ova metoda nije samo isplativa, već je i bezbednija za vaše vetrobransko staklo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here