Struja poskupljuje od 1. septembra: Evo koliko će biti viši računi građana

0
Tanjug

Od 1. septembra struja u Srbiji najverovatnije će poskupeti u opsegu od 7,7 do 7,9 odsto, jer je analiza stanja u Elektroprivredi Srbije, koja je urađena na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda, pokazala da je cena proizvodnje električne energije viša od prodajne za domaćinstva i male kupce.

Tu anomaliju pokazao je ovaj dokument, koji je MMF zatražio od srpskih vlasti nakon treće revizije aranžmana a čiji je rok izrade bio kraj juna. Ako je suditi po rezultatima preliminarne analize, koja je dostavljena i Ministarstvu energetike, stanje je alarmantno, a između redova se naslućuje da je neizbežno hitno poskupljenje struje jer u suprotnom preti opasnost da se ugrozi finansijska održivost EPS-a. Takvi pokazatelji upalili su crvenu lampicu i u državi jer je jasno da su niske cene kilovata, koje su često služile i kao socijalna mera, neodržive i da se moraju što pre menjati jer u suprotnom Elektroprivreda Srbije može da ima nenadoknadivu štetu. Zbog toga je postignut načelni dogovor najodgovornijih ljudi u državi da od septembra poskupe kilovati najmanje za 7,7 odsto jer bi svaka niža cena ostavila nesagledive posledice na funkcionisanje srpskog energetskog sistema.

Izvor iz Nemanjine 11 tvrdi da je ovakva situacija gotovo nezabeležena u svetu, gde je nezamislivo da elektroprivreda prodaje struju po cenama koje su niže od proizvodnih.

– Razlog za ovakav paradoks je to što se u Srbiji struja tretira kao socijalna a ne ekonomska kategorija. Takav pristup država mora da promeni i da iznađe druge mehanizme kako bi zaštitila najugroženiju kategoriju stanovništva. Tu strategiju, pored MMF, koji je tražio da se uradi procena novih tarifa, koje bi uključivale i povećanje izdvajanja za obnovljive izvore energije, podržava i Svetska banka, koja je uključena u realizaciju značajnih investicionih projekata u EPS. Ovih dana i njihovi predstavnici bi trebalo da se upoznaju s rezultatima ove analize ali da i čuju mere koje su neophodne da se obavi finansijska konsolidacija srpske elektroprivrede. Jedna od tih mera svakako je povećanje cene struje, a analize pokazuju da bi ono trebalo da se kreće u opsegu od 7,7 do 7,9 odsto. Tačan procenat uvećanja koštanja kilovata znaće se ovih dana jer zavisi i od odluke o visini izdvajanja za obnovljive izvore energije. To su ipak tehničke stvari jer suštinski potrošačima to nije važno. Ono što je važno, bar kako sada stvari stoje, to je da je vlast dala zeleno svetlo da se ide i sa najvećim procentom povećanja od 7,9 odsto, ali ipak treba sačekati – navodi sagovornik.

On dodaje da bi ovih dana Agencija za energetiku trebalo da donese odluku jer je zahtev za poskupljenjem upućen ovom telu.

– Po mojim saznanjima, preliminarna analiza koju je uradio EPS dostavljena je Ministarstvu energetike, koja bi ovih dana trebalo da se predstavi Vladi. Nakon toga verovatno će se cena korigovati. Na tome je MMF insistirao prilikom polugodišnje revizije održane početkom meseca, kada je jasno stavio do znanja da Srbija hitno cenom kilovata mora da pokrije troškove proizvodnje struje, što kod EPS-a sada nije slučaj. Oni su čak tražili da poskupljenje bude od 1. avgusta, ali srpske vlasti na to nisu pristale. Ako se cena koriguje u najvećem iznosu, odnosno 7,9 odsto, računi će domaćinstvima u proseku biti uvećani za blizu 220 dinara. Od tih para novac neće otići samo na račun EPS-a, već i EMS-a i ODS-a – kaže izvor iz Vlade.

Inače, poslednje poskupljenje struje od 3,9 odsto zabeleženo je decembra prošle godine, tako da prosečna cena kilovata sada za domaćinstva iznosi oko 7,3 dinara bez poreza i taksa. I sa tim povećanjem Srbija ima najjeftiniju struju u regionu i Evropi. Da je to tako, pokazuju podaci po kojima Srbija ima 7,2 odsto nižu cenu nego Severna Makedonija, 18,9 odsto nego Bugarska, 24 odsto nižu od Albanije. Istovremeno, hrvatski kilovat je, u odnosu na srpski, skuplji za 70,97 procenata, a slovenački čak 122 odsto.

EPS: Samo preliminarna analiza

Iz Ministarstva energetike nisu želeli da komentarišu naša saznanja iako smo im mejlom uputili pitanja. I u Elektroprivredi Srbije nisu želeli da govore o povećanju cene električne energije, ali jesu o rezultatima preliminarne analize.

– Urađena je preliminarna analiza tarifa i dostavljena Ministarstvu rudarstva i energetike, koja pokazuje da je cena koštanja proizvodnje električne energije viša od prodajne cene na garantovanom snabdevanju – kratko nam je saopšteno iz PR službe EPS-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here