EPA/Christian Bruna

U Italiji je četiri meseca od početka krize sa koronavirusom broj novih slučajeva u padu, što pojedini stručnjaci objašnjavaju slabljenjem virusa, a sa čime se ne slažu njihove kolege koje smatraju da su epidemiološki podaci rezultat restriktivnih mera.

U italijanskoj naučnoj zajednici vodi se rasprava, pošto u zajedničkoj izjavi 10 stručnjaka koju prenose mediji piše da sada postoji manji rizik da se stanje organizma pogorša usled virusa covid-19 jer je, kako navode, virus slabiji nego ranije.

Oni navode da je smanjen broj zaraženih sa simptomima i da je sve manji broj bolničkih pacijenata obolelih od covida-19.

Na to su pojedini virusolozi i epidemiolozi burno reagovali, ističući da je slabljenje virusa samo privid i rezultat strogih mera.

Naučno-tehnički odbor koji savetuje italijansku vladu – Silvio Brusafero, Franko Lokateli, Ðuzepe Ipolito i Ðovani Reca, ističu da je virus i dalje cirkuliše i da nije manje agresivan, ukazujući na primer širenja virusa u klanicama u Nemačkoj i situaciju u Portugaliji sa ponovnom blokadom u Lisabonu.

Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela stroge mere karantina na celoj teritoriji u cilju sprečavanja širenja virusa, a iz blokade je izašla postepenim popuštanjem mera posle oko tri meseca.

Od početka krize sa virusom covid-19 u Italiji je zaraženo skoro 239.000 ljudi, oko 184.000 se oporavilo, a više od je 34.000 umrlo jod posledica tog virusa, zbog čega se ta zemlja nalazi na četvrtom mestu po broju žrtava covida-19 u svetu, posle SAD, Brazila i Velike Britanije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here