pixabay.com
Beč

Grupa austrijskih uglednih eksperata upozorava da su potrebne odlučne, pooštrene mere, kako bi se sprečilo da zdravstveni sistem zemlje doživi krah sredinom aprila, jer ako to ne pođe za rukom biće desetina hiljade mrtvih.

Naučnici oko matematičara Matijasa Bajglbeka, Filipa Grosa, Valtera Šahmajera, Joahima Hermisona i Markusa Milera, rektora bečkog Univerziteta ističu da je neophodno značajno smanjiti stopu infekcije.

Naglašavaju da se ne sme buditi nada na brzo labavljenje restrikcija i zahtevaju strože mere nego do sada.

Odlučujući faktor u studiji je stopa replikacije.

“Ako ne uspemo da taj faktor spustimo ispod vrednosti od 1 može se očekivati krah zdravstvenog sistema u Austriji”, navode oni u dokumentu.

Ukoliko bi stopa ostala na aktuelnom nivou, prema prognozi naučnika, Austrija bi do kraja godine imala čak 100.000 mrtvih, a kod dnevnog rasta od 30 odsto čak i više od 120.000.

Takođe, podvlače značaj suzbijanja zaraze u bolnicama, jer je primer Italije pokazao da lekari i medicinsko osoblje mogu preneti virus na mnoga lica.

Naučnici zahtevaju više testiranja, praćenje građana preko mobilnih telefona i uspostavljanje posebne bolnice predviđene za pacijente sa Covid-19.

5 COMMENTS

  1. Jel vam nije stramota da lazete narod i sirite paniku. U austriji je procenat zarazenosti pao na 6 posto

  2. Sto ne objavite te austijske strane gde to pise?Ja citam sve austrijske novine i to jis niujednim nisam video.

  3. Sram vas bilo samo srbi lazu ko ste vi postali ste nemci austrijanci pa vidi se koliko je gde umrlo i zarazeno to pisu Vase novine

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here