Tvoj ljubimac unosi u tvoj dom sreću i veselje, no, mnoge stvari koje imamo u svojim kućanstvima mogu biti itekako opasne. Voliš svog ljubimca i želiš mu sve najbolje, no možda, sasvim nesvesno i nenamerno, u tvom su domu neke stvari koje mogu biti opasne za njega. Koje su to stvari?

Recimo, držiš otvorenu kantu za smeće. Psi vole da se  zalete prema smeću, uvale se u njega i jedu ono što ne bi smeli. Evo što još može predstavljati opasnost za psića u tvom stanu ili kući:

Potpuri
Mirisna mešavina suvih latica, grančica vanilije ili cimeta može škoditi psu koji to pojede. Pas će imati ozbiljne probavne smetnje, povraćati, a u nekim slučajevima komadići cedrovine ili nekog drugog mirisnog drveta mogu uzrokovati i gušenje.

Električno ćebe
Električna ćebad nisu za pse jer psi i ljudi na drugačije načine regulišu svoju telesnu toplotu koja se još dodatno razlikuje. Osim toga, neka starija ćebad imaju kablove koje je lako pregristi i predstavljaju opasnost sami po sebi.

Naftalin
Kuglice naftalina opasne su i za kućne ljubimce i za decu. Mnoge moderne varijante nisu toksične kao nekadašnji naftalin, no otrov za insekte može biti opasan i za pse ako progutaju kuglicu.

Listovi za omekšavanje rublja u sušilici
Neki spojevi u tim hemijski tretiranim listovima mogu uzrokovati probleme s kožom i disajnim putevima.

Sprej za osveživanje vazduha
U njima ima kationskog deterdženta, kao i u listovima za sušilicu, pa ih treba izbegavati. Ako ti se učini da tvoj pas ima problema s hodanjem, povraća ili stavlja šapice na njušku, možda se otrovao s takvim sprejem. Proveri.

Lepak
Držati izvan domašaja psa! Lepak se u probavnom traktu mogu postati mehanička prepreka koju je jedino moguće odstraniti hirurški.

Ksilitol
Ksilitol je niskokalorični zaslađivač koji je čest u žvakaćim gumama, slatkišima ili pasti za zube. Posve je bezopasan za ljude, no kod pasa može izazvati nagli pad šećera u krvi pa čak i probleme jetre.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime