H. M. Vujičić
Dragan Jović

I manje upućeni ljubitelji sporta u Srbiji primetili su fantastične rezultate naših tekvondista poslednjih godina. Sve je počelo 2012. u Londonu, kada je Milica Mandić osvojila prvo zlato na Olimpijskim igrama za nezavisnu državu.

Nastavilo se u Riju 2016. Tijana Bogdanović je bila zlatna, a kulminacija je usledila u Tokiju prošle godine kada je tekvondo doneo dva odličja. Milica je ponovo uzela zlato, a Tijana se vratila sa bronzom. Ukupno, tekvondo nam je doneo pet odličja u prethodna tri olimpijska ciklusa, pa se profilisao kao jedan od najplodonosnijih srpskih olimpijskih sportova. Medalje koje su naši tekvondisti osvajali na ostalim velikim takmičenjima teško je nabrojati. “Arhitekta” koji stoji iza ovih uspeha je Dragan Jović, čovek koji je na nedavnoj svečanosti u saudijskom Rijadu po treći put proglašen za najboljeg tekvondo trenera na planeti!

Prvi put je ovo prestižno međunarodno priznanje Svetske tekvondo federacije dobio 2017, a drugi put 2021. Jović je, prema zvaničnom saopštenju, dobio dvostruko veći broj glasova od ostalih kandidata, a presudni su bili rezultati srpskih takmičara na Svetskom prvenstvu u Gvadalahari. Nadica Božanić (do 73 kg) i Mahdi Hodabahši (do 86 kg) osvojili su dva zlatna, a Tijana Bogdanović (do 53 kg) bronzano odličje.

– Ogromna je čast dobiti ovo priznanje od najboljih u našem sportu. Učiniću sve što mogu i znam da nastavim da tekvondo promovišem na najbolji način. Veliko hvala i mojim učenicima, njihovi rezultati su me nominovali za ovu nagradu i hvala mom timu profesionalaca koji mnogo radi na svim detaljima da bi naši sportisti bili najbolji. Posebno hvala mojoj porodici, najvećoj podršci koju imam – izjavio je Jović na svečanosti povodom dobijanja priznanja.

Dragan Jović je glavni trener i osnivač Galeba, tekvondo kluba koji se profilisao kao najveći rasadnik talenata, ne samo u Srbiji, nego i u regionu. Kao stručnjak je stvorio mnoge olimpijske, svetske i evropske šampione, uključujući i Tijanu Bogdanović, Milicu Mandić, Nađu Savković, Vanju Stanković, Damira Fejzića… Oni koji ga poznaju tvrde da ne postoji dete koje se nije zaljubilo u tekvondo ako je počelo kod njega da trenira. Tokom karijere je tri puta proglašavan za najboljeg trenera u izboru Olimpijskog komiteta Srbije (2012, 2017, 2021). Član je Tekvondo kuće slavnih od 2013. Izabran je i za najboljeg stručnjaka na Svetskom prvenstvu 2017.

Rođen je 1969. u Beogradu. Oženjen je Vladanom, s kojom ima troje dece. Za suprugu, koja se bavi pravima osoba sa invaliditetom, tvrdi da mu je najveća podrška, ali i da “više razume njegov posao nego i on sam”. Svi koji poznaju popularnog Galeta, opisuju ga kao večitog optimistu, radnika, vizionara, stručnjaka koji ne živi od prošlosti, već stalno postavlja nove ciljeve. Izuzetnu energiju prenosi na sve svoje sportiste i saradnike i zajedno s njima pomera granice.

Da je, pozitivno, sportski “lud” pokazao je pred odlazak na Olimpijske igre u London 2012, kada je najavio da sa Milicom Mandić ide po zlato, što su mnogi posmatrali sa skepsom, čak i podsmehom. Srpskoj tekvondistkinji davali su minimalne šanse, ali Jović je dobro znao kakav “materijal” ima u rukama, a znao je i koliko dobrog rada je uloženo u Milicu. Kasnije više niko nije dovodio u pitanje njegove prognoze.