Subvencionisani krediti za domaće proizvode

0

 

 

On je rekao da je napravljen model, koji je dobar, jer je u funkicji deervoizacije Srbije, napominjući da će to biti prvi dinarski krediti na rok od tri godine, sa počekom od godinu dana.

 

"Neće to biti samo nenamenski dinarski gotovinski krediti, već ćemo taj princip primeniti i za kupovinu domaćeg nameštaja, kupovinu domaće bele tehnike, za domaće turističke aranžmane, u banjama, planinama", najavio je ministar.

 

"Na taj način ćemo omogućiti ljudima, da dok su zamrznute plate mogu da podignu izuzetno povoljne dinarske kredite, pri čemu u prvoj godini neće plaćati glavnicu, već u drugoj ili trećoj, kada se plate i penzije povećaju“, dodao je ministar.

Kamatna stopa će biti dinarska i fiksna, a iznosiće 7,5 odsto godišnje, što je najniža stopa na tržištu za građane čiji je nivo prihoda do 30.000 dinara. Za one koji imaju platu od 30.000 do 80.000 dinara kamata će iznositi 8,95 odsto.

 

"Već smo usaglasili taj program sa dve najveće banke, a očekujem i da će sve druge to prihvatiti, država će subvencionisati svega pet odsto kamate, što znači da ćemo krenuti sa jednim kontigentom od 10 milijardi dinara, koje će banke plasirati, dok će država uložiti 500 miliona dinara", rekao je Dinkić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here