Sud oslobodio Kertesa za iznošenje para na Kipar

0

Kraj suđenja Kertesu
 

"Po nalaženju Apelacionog suda, kako je okrivljenom stavljeno na teret da je krivično delo izvršio od 1994. godine do 5. oktobra 2000. godine, to je u odnosu na sve krivično pravne radnje koje se okrivljenom stavljaju na teret nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja", navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

 

Apelacioni sud je potvrdio prvostepenu presudu Specijalnog suda od 14. februara kojom je odbijena optužba protiv Kertesa, i kao neosnovanu odbio žalbu tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića.

 

Optužnica ga je teretila da je od sredine 1994. godine do 5. oktobra 2000. godine po nalogu Slobodana Miloševića sa tadašnjim ministrom finansija Jovanom Zebićem kao službeno lice naneo štetu budžetu veću od milion i po dinara tako što je deo prihoda od carine nelegalno koristio za finansiranje raznih preduzeća, a oko 38 miliona nemačkih maraka bez odobrenja Narodne banke Jugoslavije izneo na Kipar.

 

Slobodan Milošević umro je u martu 2006. godine, a Zebić godinu dana kasnije. Kertes je bio pravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, ali je tu pravosnažnu presudu prošle godine ukinuo Vrhovni kasacioni sud i naložio Apelacionom sudu da ponovo razmotri žalbe.

 

Apelacioni sud je odlučio da se Kertesu ponovo sudi pred Specijalnim sudom. Glavni pretres ponovljenog suđenja završen je 6. februara, a Kertes je 10. februara prvostepeno oslobođen, da bi danas Apelacioni potvrdio tu presudu i pravosnažno ga oslobodio. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here