Sud poslao Pistorijusa na psihijatrijsku procenu

0

Oskar Pistorijus
 

"Pistorijus će svakog radnog dana, najviše 30 dana, morati da se javlja u psihijatrijsku bolnicu u Pretoriji, kako bi se utvrdilo da li pati od poremećaja anksioznosti", rekla je sudija Tokozile Masipa.

 

Suđenje je zbog toga odloženo do 30. juna. Psihijatar koji je svedočio u Pistorijusovu korist, je prošle nedelje izjavio da sprinter ima anksiozni poremećaj iz detinjstva i da je to možda doprinelo da ubije Rivu Stenkamp. Testovi će se obavljati ambulantno i biće mu dozvoljeno da napusti bolnicu svakoga dana u četiri popodne, ili kada ga lekari otpuste. Pistorijus je optužen da je 14. februara prošle godine u svojoj kući u Pretoriji s predumišljajem ubio svoju devojku Rivu Stenkamp. On je pred sudom rekao da je greškom ubio svoju devojku, pošto je mislio da je provalnik. On je hicima iz pištolja Stenkampovu pogodio u glavu i ruku.

 

Pistorijus, koji trči pomoću proteza od ugljeničnih vlakana, prvi je atletičar kome su amputirane obe noge do kolena a koji je učestvovao na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. On je na Igrama u Londonu 2012. stigao do polufinala trke na 400 metara. Pistorijus je najuspešniji sprinter paraolimpijac. Bio je šampion na
Paraolimpijskim igrama 2004, 2008 i 2012. godine u trkama na 100, 200 i 400 metara i u štafeti na 4×100 metara. On se suočava s kaznom doživotnog zatvora, a sudija će doneti presudu, pošto u Južnoj Africi nema suđenja pred porotom.

 

Pisturojus bi mogao da bude oslobođen na osnovu mentalne bolesti. Takođe, njegovi advokati to mogu da iskoriste da zatraže blažu kaznu, ako bude osuđen za ubistvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here