pixabay.com
Krim

Arbitražni sud u Hagu koji je formiran u skladu sa Konvencijom UN o morskom pravu objavio je da je nadležan da razmatra tužbu Ukrajine protiv Rusije koja se tiče Azovskog mora i Kerčkog moreuza, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine. Međutim, on nije nadležan da razmatra predmet suvereniteta nad Krimom.

Sud je odlučio da razmotri „pretenzije Ukrajine koje se odnose na kršenje Rusije Konvencije UN o morskom pravu u Kerčkom moreuzu i Azovskom moru“. Žalba Rusije da to nije u njegovoj nadležnosti je odbačena.

Međutim, Arbitražni sud je odlučio da nije u njegovoj jurisdikciji da razmatra predmet suvereniteta nad Krimom, zbog čega je odbio da razmatra pretenzije Kijeva povodom kršenja prava priobalnih država u vodama u blizini Krima.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je zadovoljno što je odluka suda uzela u obzir ključni argument. Oni su svesni da je cilj Kijeva bio da se pokuša dokazati nepostojeći suverenitet Ukrajine nad Krimom.

Ranije je bilo saopšteno da Rusija i Ukrajina nisu uspele da reše nesuglasice o incidentu u Kerčkom moreuzu tokom prve sednice međudržavne arbitraže u Hagu koja je održana 21. Novembra.

Situacija u Azovskom moru

Međunarodno-pravni status Azovskog mora utvrđen je sporazumom između Rusije i Ukrajine o saradnji prilikom korišćenja Azovskog mora i Kerčkog moreuza, koji su obe strane ratifikovale 2004. godine. Saglasno dokumentu, Azovsko more je klasifikovano u kategoriju unutrašnjih voda Ukrajine i Rusije.

Status unutrašnjih voda isključuje mogućnost ulaska stranih vojnih brodova na tu teritoriju bez saglasnosti zemalja kojima pripada.

Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25. novembra su ušla u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko časova izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here