Sud u Hrvatskoj raspisao poternicu za Glavašem

0

youtube.com/Za Svoje
Mora u pritvor do pravosnažne presude: Branimir Glavaš
 

Portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić izjavio je novinarima da je posle ukidanja pravosnažne presude Vrhovnog suda sada na snazi prvostepena presuda Županijskog suda kojom je Glavaš osuđen na deset godina zatvora, što povlači obavezu suda za raspisivanje poternice.

Prema hrvatskom zakonu, svako ko je osuđen na pet ili više godina zatvora, obvezno mora u pritvor do pravosnažnosti presude. Glavaš, koji ima državljanstvo i BiH, zatvorsku kaznu služi u BiH gde je pobegao u maju 2009, uoči izricanja prvostepene presude, koju je godinu dana kasnije potvrdio Vrhovni sud, ali je smanjio na osam godina.

Posle više od četiri i po godine razmatranja tužbe, Ustavni sud je nedavno ukinuo pravoznažnu presudu Vrhovnog suda i naložio novi postupak. O tome je obavešteno i Ministarstvo pravosuđa BiH, pa se očekuje da tamo bude opozvana odluka o zatvoru i da Glavaš bude pušten na slobodu. Po propisima BiH, on ne može da bude izručen Hrvatskoj ako na to sam ne pristane.

Glavaš je osuđen u slučajevima poznatijim kao "selotejp" i "garaža" u kojima je ubijeno desetak srpskih civila. Oni su bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta. Takođe je osuđen i za mučenje i ubistvo Čedomira Vučkovića i mučenje Đorđa Petrovića u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem čelu je bio 1991. godine.

Glavaš je prvi hrvatski političar osuđen za ratne zločine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here