EPA/Michael Wyke
Donald Tramp

Suđenje bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu u procesu zbog neovlašćenog zadržavanja poverljivih dokumenata počeće 20. maja 2024. godine, navedeno je u današnjem sudskom nalogu.

Odlukom američkog okružnog sudije Ejlin Kenon, iz Fort Pirsa na Floridi, suđenje bivšem predsedniku počeće manje od šest meseci do održavanja predsedničkih izbora novembra 2024. godine.

U trenutnim okolnostima Tramp, deluje kao favorit za osvajanje republikanske nominacije u predsedničkoj trci, preneo je “Glas Amerike”.

Federalni tužioci, iz kancelarije specijalnog tužioca Džeka Smita, zatražili su u utorak od sudije da početak suđenja zakaže za decembar, dok Trampovi advokati nisu smatrali da je potrebno određivanje datuma početka procesa.

Prvobitni datum bio je određen za 14. avgust 2023, čemu su se protivili odbrana i tužilaštvo tvrdeći da im je potrebno više vremena za pripremu slučaja.

Optužnica protiv Trampa sadrži 37 tačaka, uključujući neovlašćeno zadržavanje poverljivih dokumenata i zaveru za opstruisanje pravde nakon odlaska iz Bele kuće 2021. godine.

Tramp je optužen da je ugrozio neke od najosjetljivijih američkih bezbednosnih tajni.

Specijalni tužilac Smit, čija je istraga dovela do podizanja optužnice, ranije je izjavio da su zakoni koji štite informacije o nacionalnoj odbrani ključni i da se moraju primenjivati, piše “Glas Amerike”.

Dodao je da će tražiti brzo suđenje u slučaju poverljivih dokumenata.

U prvom pojavljivanju pred sudom američki predsednik odbacio je navode optužnice kojom se tereti za neovlašćeno zadržavanje poverljivih dokumenata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here