Sudovi će raditi u dve smene

0

Reforma sudstva: Snežana Malović 
 

Ona je rekla da je cilj nove reforme sudstva efikasnije i brže rešavanje sudskih postupaka, kao i ravnomerna i pravična opterećenost sudija prema broju predmeta.

 

Ministarka je obišla nove prostorije u Specijalnom sudu i renovirani prostor Petog opštinskog suda u Ustaničkoj ulici, koji će od 1. januara postati Prvostepeno parnično odeljenje Prvog osnovnog suda u Beogradu.

 

Ministarstvo pravde otvorilo je i Kol centar preko koga 24 sata građani mogu dobiti sve neophodne informacije o novoj mreži sudova koja počinje da funkcioniše od Nove godine:

065 36 29 422
065 87 71 720
065 810 40 40

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je, obilazeći renoviranu zgradu Petog opštinskog suda, da krivični postupci u Srbiji ubuduće ne bi smeli da traju više od godinu dana, a parnični ne duže od dve godine.

 

Dosadašnja praksa pokazala je da su krivični postupci trajali u proseku pet godina dok je za parnične postupke taj rok bio mnogo duži, kazala je ministarka Malović.

 

“Novom mrežom sudova je došlo do koncentracije broja sudija- mi sad imamo na nivou jednog suda veći broj sudija. To znači da će biti pravičnija raspodela predmeta, tako da će svaki sudija biti jednako opterećen, što znači da će se ročista približno isto zakazivati”, objašnjava ministarka.

 

“Nama se dešava da se ročište u Beogradu u krivično-parničnom postupku zakazuje jednom godišnje, a na primer u Arilju se presudi jedan parnični postupak za tri meseca”, podseća ona.

 

Ministarstvo pravde investiralo je i u proširenje kapaciteta za rad Tužilaštva za ratne zločine i Tužilastva za organizovani kriminilal.

 

“Svesni smo da je naredna godina godina koja će biti posvećena velikoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, zatim nastavku ili završetku procesuiranja slučajeva ratnih zločina i ovo je doprinos Ministarstva pravde, koje je prema zakonu obavezno da obezbedi nesmetan rad pravosudnih organa”, kaže Malovićava.

 

Renovirani prostor Petog opštinskog suda u Ustaničkoj ulici će od 1. januara postati Prvostepeno parnično odeljenje Prvog osnovnog suda u Beogradu.

 

U tom sudu građani Beograda će ubuduće rešavati sve parnične postupke, overavati dokumenta, i moći da dobiju međunarodnu pravnu pomoć.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here