Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

Proruski separatisti ubili su dva ukrajinska vojnika na istoku Ukrajine, saopštila je u Kijevu Vojska, ukazujući na ponovo obnavljanje nasilja u toj oblasti.

Ubistva su se dogodila juče, kada je liniju fronta posetio predsednik Volodimir Zelenski s ambasadorima zemalja G7.

Jednog vojnika je ubio snajperista 20 kilometara od glavnog grada separatističke oblasti Donjeck, a drugi je ubijen mitraljeskom vatrom kod drugog mesta u istoj oblasti.

Time se na devet povećao ukupan broj vojnika poginulih od jula prošle godine kada je prekid vatre doneo relativan mir na istok Ukrajine.

Ukupno je 50 ukrajinskih vojnika stradalo na liniji fronta 2020. godine, upola manje nego prethodne godine. Od početka rata 2014. godine poginulo je više od 13.000 ljudi.

“Broj napada pobunjenika povećao se u poslednje vreme”, rekao je juče predsednik Zelenski na liniji fronta, i da te “provokacije” organizuju “profesionalne ubice” poslate jer “separatisti hoće da prekid vatre propadne, ali mi to nećemo dozvoliti”.

Kijev je više puta za podrivanje primirja optužio separatiste i Rusiju, za koju smatra da ih podržava i vojno.

Borbe su se donekle smirile februara 2015. pošto je u Minsku potpisan sporazum Kijeva i Moskve, uz francusko-nemačko posredovanje.

SAD i evropske zemlje juče su na virtuelnom sastanku Saveta bezbednosti UN optužile Moskvu da blokira svako rešenje tog rata, dok Kremlj negira da je umešan na bilo koj način.

“Pozivamo Rusiju da povuče svoje snage iz Ukrajine i da prestane da podržava separatiste”, rekao je američki diploomata Rodni Hanter tokom video-konferencije Saveta bezbednosti UN.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here