Sukob Palestinaca i Izraela ne jenjava

0

U neredima je oko 40 Palestinaca i nekoliko policajaca zadobilo lakše povrede, uhapšeno je 25 Palestinaca i jedan izraelski desničar, koji je pokušao da uđe na Brdo hrama, odnosno Haram al- Šarif (Uzvišeno utočište), kako to sveto mesto nazivaju Arapi.

 

Već peti dan je ograničen pristup tom mestu muslimanskim vernicima, u očekivanju nereda zbog osvećenja jedne jerusalimske sinagoge i planova o izgradnji jevrejskih domova u istočnom Jerusalimu.

Portparol jerusalimske policije Šmuel Ben – Rubi izjavio je da su maskirani Palestinci rasterivani ’’šok bombama’’, a očevici su rekli da je korišćen i suzavac i gumeni meci.

Neredi su izbili u Kalandiji, izbegličkom logoru Šuafat, Vadi Jozu, Isafiji, Ras al – Amudu, Silvanu, Abu Toru i kraj džamije Al-Aksa, ali su već pre podne uglavnom suzbijeni i potom su nastavljeni samo sporadični sukobi.

Jake bezbednosne snage rasporedile su se širom Jerusalima, a samo u istočnom delu grada i okolnim selima stacionirano je oko 3.000 policajaca i graničara.
I u drugim delovima Izraela policija je bila u pripravnosti, posebno u području Galileje, na severu, kako bi se sprečili izraelski Arapi da odatle putuju u Jerusalim i učestvuju u protestima.

Palestinski Hamas proglasio je utorak dan danom besa nakon jučerašnjeg ponovnog osvećenja sinagoge Hurva u jerusalimskom starom gradu, 400 metara od džamije Al Aksa, treće po značaju u islamu.

 

Hamas i palestinski zvaničnici iz rivalskog Fataha su rekli da je obnova drevne sinagoge ugrozila tu džamiju, što je Izrael porekao.

"Ta sinagoga će biti uvod u nasilje i verski fanatizam i ekstremizam’’, upozorio je Hatem Abdel Kader, portparol Fataha zadužen za Jerusalim.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je na ceremoniji u ponedeljak poslao unapred snimljenu video poruku pomirenja muslimanskom svetu. "Mi ponosno podržavamo naše nasleđe. Vratili smo se u naše gradove i takođe dajemo istu slobdu veroispovesti drugim religijama," poručio je Netanijahu.

On je u ponedeljak najavio da neće biti ograničenja izgradnje jevrejskih domova u Jerusalimu. Sinagoga Hurva uništena je u ratu 1948. posle proglašenja države Izrael i u poslednjih pet godina je potpuno obnovljena.Ona se nalazi u jevrejskom kvartu starog grada u Jerusalimu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here