Sukob u Ukrajini podelio pravoslavce

0

Bratoubilački rat u Ukrajini
 

Kijevski patrijarh Filaret osudio je "agresiju protiv Ukrajine i podršku koju Rusija pruža teroristima i separatistima", u poruci vernicima pre dve nedelje. Kijevska patrijaršija formirana je posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine kao nezavisna crkva, koja kanonski nije priznata.

 

Kijevska patrijaršija u Ukrajini ima znatno manje crkava i vernika nego Moskovska patrijaršija. Arhiepiskop Luganska Mitrofan, iz Moskovske patrijaršije sasvim
drugačije gleda na situaciju na istoku zemlje, navodeći da treba uzeti u obzir referendum o nezavisnosti koji su u maju organizovale dve oblasti na istoku Ukrajine – Donjeck i Lugansk.

 

Te dve oblasti proglasile su nezavisnost koju nisu priznale kijevske vlasti ni zapadne zemlje.

 

"Oni koji su na vlasti u Kijevu treba da saslušaju ljude na jugoistoku Ukrajine i uzmu u obzir šta oni misle", izjavio je Mitrofan on za jedan ukrajinski portal.

 

Međutim čak u okviru Moskovske patrijaršije podrška proruskim pobunjenicima nije jedinstvena, crkveni čelnici odbijaju da se politički angažuju i drže se čisto verskih pitanja kao na primer mitropolit Donjecka i Marijupolja Ilarion.

 

"Crkva nema prava da podržava jednu od strana u ovom bratoubilačkom ratu, i ne može biti božjeg blagoslova za onog ko krši zapovest ‘Ne ubij!’" rekao je mitropolit u nedeljnoj poruci svim crkvama u regionu. Arhiepiskop Luganska Mitrofan, iako podržava separatiste, udaljio se od jednog od sveštenika, oca Vladimira Mareckija koji je optužen da je učestvovao u napadu na jedno glasačko mesto tokom ukrajinskih predsedničkih izbora 25. maja. Otac Marecki udaljen je od obavljanja
pastoralnih dužnosti dok traje istraga.

 

Za mnoge militantne separatiste na istoku Ukrajine biti patriota znači biti za Rusiju, pravoslavlje i Moskovsku patrijaršiju. Druge vere, pravoslavci koji pripadaju Kijevskoj patrijaršiji, protestanti, unijati ili rimokatolici, smatraju se stranim ruskom
svetu i a priori protivnicima približavanju Rusiji, o kojem proruski aktivisti sanjaju.

 

Katolički biskup regiona Jan Sobilo izrazio je zabrinutost zbog ove situacije u intervjuu za radio Vatikan. Rekao je da situacija postaje sve teža iz dana u dana i da separatisti paralizuju gradove, da se pucalo na jednu kapelu u Kramatorsku i da se vernici plaše da se vrate na misu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here