EPA-EFE/Nabil Mounzer
Demonstracije u Bejrutu

Hiljade Libanaca izašlo je na ulice izražavajući bes prema političkim liderima, četiri dana posle velike eksplozije u Bejrutu u kojoj su poginule najmanje 154 osobe.

Vlasti su obećale da će pronaći i sankcionisati odgovorne za eksploziju, ali demonstranti su besni. Policija je bacila suzavac na one koji su pokušali da probiju barijere i uđu u parlament. Ipak, svetski mediji javljaju da su demonstranti upali u Ministarstvo spoljnih poslova.

Premijer Libana Hasan Diab je rekao da će predložiti održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. Pozvao je sve stranke da rade zajedno. Prethodno su dva ministra koja su pokušala da posete razoreno područje najurena.

– Posle tri dana čišćenja, uklanjanja ruševina i zaceljenja rana… sada je vreme da naš bes eksplodira i da ih kaznimo – rekao je aktivista Fares Halabi.

Osim iskazivanja besa, cilj marša je i sećanje na žrtve kao i podrška za više od 5.000 povređenih i oko 300.000 onih koji su ostali bez domova.

Al Arabija javlja da je u sukobima sa demonstrantima nastradao jedan policajac.

U protestima ima i povređenih. Libanski Crveni krst je transportovao 55 osoba u obližnje bolnice, a na licu mesta je zbrinuo 117 osoba.

Eksplozija koja se dogodila u utorak u luci u Bejrutu potpuno je uništila delove tog grada i dodatno rasplamsala situaciju u nestabilnom Libanu.

Veruje se da je eksplodirala velika količina amonijum nitrata koji je bio zaplenjen sa jednog broda, ali nikad nije uklonjen iz skladišta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here