“Suljo, prodao si nas!”

0

Osvanuli plakati na kojima mu je izražena podrška: Adem Zilkić
 

Ne zna se ko je autor letka u čijoj podlozi stoji "Nova SDA" i čije je pojavljivanje verovatno inspirisano približavanjem Sulejmana Ugljanina i muftije Muamera Zukorlića koji će najverovatnije zajedno na izbore za Nacionalni savet Bošnjaka, a kako je izjavio Ugljanin, rade i na ujedinjavanju islamske zajednice Srbije.

Muftija-sandžački Hasib Suljević, bliski saradnik reisa Adema Zilkića, ističe da reis i Rijaset IZ Srbije nemaju ništa sa ovim letkom koji je, kako naglašava, verovatno lansiran sa ciljem da unese dodatnu smutnju u Sandžaku.

– Mi smo ozbiljna verska institucija, ne bavimo se politikom i svako komentarisanje ovakvih stvari bilo bi uplitanje u politiku što nipošto ne želimo – kaže Suljević.

 

Sumnjičavo članstvo

Dobar deo članstva IZ u Srbiji i pristalica muftije Muamera Zukorlića nije oduševljen saradnjom sa Ugljaninom, a ni sve Ugljaninove pristalice, koje je Zukorlić godinama nazivao izdajnicima, ne žele da se odreknu Zilkića i priklone se Zukorliću.

Sulejman Ugljanin je godinama bio u žestokom ratu sa muftijom Muamerom Zukorlićem, koji je govorio da je upravo Ugljanin, zajedno sa srpskom Udbom, "tvorac Rijaseta Islamske zajednice Srbije i izdajnika Adema Zilkića i razbijač jedinstvene Islamske zajednice u Srbiji".

 

Nakon što više nije ušao u Vladu Srbije, Ugljanin je počeo da se približava Zukorliću, zajedno su organizovali sporni Pohod na Hadžet, pokušavaju da ujedine islamsku zajednicu, verovatno eliminacijom Zilkića i možda naprave i političku koaliciju za predstojeće izbore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here