pixabay.com

Mađarska je nesumnjivo deo Zapada i doneta je svesna odluka da to postane, izjavio je danas u inauguracionom govoru predsednik te zemlje Tamaš Suljok.

Suljok je rekao da je kralj Sveti Stefan odlučio da Mađarska bude evropska, a generacije do današnjih dana su osnažile ovu odluku, preneo je MTI.

– Dakle, Mađarska je evropska ne samo geografski već i duhovno – rekao je on, dodajući da se ta zemlja nije utopila u Evropu, već se spojila sa njom i njih dve nisu iste.

Suljok je kazao da su se Mađari stopili sa sudbinom Evrope, obogaćujući je svojom posebnošću, ističući da oni mogu da ojačaju kontinent.

Predsednik Mađarske je rekao da budućnost Evrope zavisi ne samo od Mađara, već i od svake evropske nacije i člana zajednice.

To, kako je istakao, predstavlja “težak zadatak pred nama”.

Suljok je naveo da građani 27 država odlučuju da li će Evropa predstavljati “odricanje ili obećanje, prošlost ili budućnost”.

Mađari, dodao je, mogu preuzeti odgovornost samo za 27. deo te odluke. Zbog toga je, kako je rekao, od vitalnog značaja da u takvoj neizvesnosti Mađari, barem, imaju sigurno uporište.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here