U narednoj sezoni Superlige naći će se dva nova pravila koja prethodno moraju da dobiju odobrenje Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, saznaje ,,Mondo“.

Na prethodnoj sednici Superlige i Prve lige Srbije, konstruktivno se diskutovalo o uvođenju novih pravila za takmičarsku sezonu 2020/21, a ona će se, prema saznanjima ,,Monda“ i naći u statutu dva najjača ranga srpskog fudbala.

Naime, to su pravilo o mladim igračima, koje podrazumeva da se u startnoj postavi svakog super i prvoligaša za svaki meč nađu minimum dvojica fudbalera do 21 godine. To pravilo već važi u Prvoj ligi Srbije. Cilj ove mere je bolja pozicija mladih fudbalera u Superligi, da bi se to pozitivno odrazilo i na (mladu) reprezentaciju, kao što je slučaj u Rumuniji.

Tako, za one domišljate, neće postojati opcija da izvedu igrača do 21 godine već u prvom minutu, s obzirom na to da će, ukoliko se taj igrač prinudno mora zameniti, umesto njega ući igrač iste starosne dobi.

Druga novina bi trebala da bude povećanje broja igrača u protokolu na 23, u odnosu na sadašnjih 18. Tako će treneri imati veći izbor, a ponovo je akcenat na mlađim fudbalerima, koji bi u suprotnom ostali kratkih rukava, s obzirom na to da se treneri u tim situacijama obično odlučuju da iskusnije igrače stave na spisak uoči utakmice.

Kako će se taj broj povećati, postavlja se pitanje hoće li se i broj stranaca u protkolu takođe podići, ali za sada se nije vodio razgovor na tu temu. Trenutno, četiri strana fudbalera mogu se naći u protokolu mečeva Superlige.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime