Surov život na obodu Pala

0

Na upravo završenom međunarodnom festivalu dokumentarnih i kratkometražnih filmova “Planeta u fokusu” u Torontu prikazan je i film Snježana Lalovića sa Pala “Darkneš on the Edge of Tonjn”
(Tama na obodima grada).
Film je snimljen minimalnim sredstvima, slučajno, za vreme snimanja jedne televizijske reportaže u okolini Vlasenice u Republici Srpskoj. To je dokumentarac o ženi koja 33 godine živi sama u šumi, a poslednjih pet godina je slepa. Ona ne zna šta je televizija. Nekada je imala radio-prijemnik, ali su joj isključili struju zbog neplaćanja računa, pa ne zna ni koji je dan, ni koji je datum. Nevenka (glavni junak) živi u uslovima koji su praistorijski, o njoj ne brine niko iz lokalne zajednice osim aktivista Crvenog krsta, koji je povremeno posećuju.
Pre projekcije u Torontu, film je dobio Gran pri na međunarodnom festivalu “Prvi kadar” u Istočnom Sarajevu, prikazan je i na Rodosu (Grčka), a pozvan je i na brojne festivale u Americi.
Snježan Lalović je autor desetak dokumentarnih filmova i više od 200 televizijskih reportaža. Radi na Radio-televiziji Republike Srpske u dokumentarnom programu i zamenik je predsednika Udruženja filmskih radnika RS “Vizantija”.
– Nastojimo da proizvedemo dokumentarne filmove koji će i sada, a naročito ubuduće predstavljati građu za istoričare, etnologe, etnomuzikologe i druge stručnjake koji se bave istraživanjem običaja, jezika, mode, načina ponašanja ovog vremena. U Republici Srpskoj teško je naći sredstva za rad na filmu, pa su tako ekipe s kojim radim smanjene na minimum, ali radi se o ljudima koji su pre rata u Bosni i Hercegovini radili na brojnim filmskim i televizijskim projektima, pa manjak novca nadoknađuju iskustvom. Verujemo da film, kao i knjiga ima budućnost, iako su ih veoma potisnula moderna elektronska sredstava komunikacije. Zbog toga učestvujem u radu svih manifestacija koje se bave javnim prikazivanjem filmova u bioskopima, na velikom platnu – ističe Lalović.
Njegovi filmovi su, kako sam kaže, “pogled na vreme u kojem se nalazimo, i to kroz ljudske sudbine i položaj običnih ljudi u ratnom i posleratnom periodu. Teme su razumljive svima jer su univerzalne, ali nose pečat podneblja u kojem se nalazim i obeležje naroda kojem pripadam”.

ZLATNA MEDALjA U BEOGRADU
Snježan Lalović je dobitnik brojnih priznanja i nagrada, među njima i “Zlatne medalje” Beograda za “Egzodus ponovo” (najbolji dokumentarni film), glavne nagrada za dokumentarni film “30 godina samoće” na Pešta festu u Budimpešti, diplome “Zlatni vitez” u Šerpuhovu (Rusija) za film “Mirjana” i drugih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here