Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prvi put za osam godina, događaj El Ninjo će se desiti zajedno sa drugim pokretačem suvog vremena, a zajednicama je rečeno da se pripreme za vrućine i požare. Dok su delovi Australije vreli od žestokih septembarskih temperatura i opasnih požara, meteorološki biro je proglasio dvostruki udar, koji povećava rizik od još jačih vruća i veće mogućnosti za požare.

Biro za meteorologiju Australije (BoM) je u utorak, 19. septembra, zvanično proglasio El Ninjo u Tihom okeanu, na istoku Australije, ali i pozitivan dipol Indijskog okeana (IOD), na zapadu zemlje.

Ovo je prvi put da su se dve vremenske prilike dogodile zajedno u osam godina. El Ninjo, obično donosi sušnije uslove za veći deo zemlje, posebno istočnu Australiju, kao i iznad prosečne temperature.

Pozitivan IOD često dovodi do manje padavina od proseka nad delom Australije. Kada se dva obrasca poklope, to može da poveća efekte suše.

– Oba ova klimatska pokretača imaju značajan uticaj na australijsku klimu, posebno favorizujući toplije i sušnije uslove, naročito tokom proleća, ali i početkom leta – objasnio je dr Karl Bregenza, menadžer Klimatskog servisa BoM.

Prema njegovim rečima, Viktorija posebno imala tendenciju da se isuši pod pozitivnim uticajem IOD u proleće.

– Uticaće na padavine u Viktoriji, a zajedno sa El Ninjom, očekujemo da će najverovatnije do sredine leta biti toplo i suvo u Viktoriji – istakao je Bregenza.

Slično vreme se očekuje i u Novom Južnom Velsu, koje će biti pod velikim uticajem sa pozitivnim IOD tokom proleća. Već se vidi taj produženi period topline od početka meseca u obe ove države, naglasio je predstavnik BoM.

Naime, veliki delovi Novog Južnog Velsa i istočne Viktorije danima imaju maksimalne temperature od 10 do 15 stepeni iznad proseka za septembar. Uslovi koji prate ove klimatske događaje su, prema njegovim rečima, praćeni povećanjem opasnosti od požara i ekstremnog rizika od toplote.

– Na pojedincima i zajednicama je da se pripreme za leto opasnosti od vrućine i požara – istakao je Bregenza i dodao da uslovi nisu tako loši, kao oni koji su doveli do katastrofalnih požara australijskog Crnog leta, ali je takođe, upozorio da se zemlja brzo isušuje posle tri uzastopne godine vlažnih uslova.

Prema njegovim rečima, Crnom letu, 2019, prethodile su godine suše.

– Trenutno imamo vlažniju zemlju, ali se izuzetno brže suši nego što se to događalo poslednjih godina – objasnio je menadžer BoM.

Ekstremni uslovi se već vide u nekim delovima kontinenta, posebno u toploti, tako da smo u proleće ušli sa produženim periodom toplog i suvog vremena.

– Danas smo imali katastrofalne uslove za požar na južnoj obali Novog Južnog Velsa – naglasio je Brengeza sa idejom da podvuče koji je rizik ovakvih vremenskih prilika.

Prema njegovim rečima, El Ninjo će verovatno trajati do kraja leta.

Pripreme obaviti na vreme

Profesorka Dilin Veber, naučnica za životnu sredinu i istraživač šumskih požara na Univerzitetu Južne Australije ističe da je važno da se ažuriraju i uvežbaju planovi za odbranu od šumskih požara, pošto se veći deo kontinenta suočava sve toplijim letom.

– Možda zvuči preterano revnosno, ali ako odredite dan i uvežbate svoj plan odbrane od požara, mogli bi vam pomoći da identifikujete oblasti koje treba da poboljšate i što je najvažnije, ta proba bi mogla da bude od neprocenjive važnosti ako se požar desi – naglasila je naučnica i dodala da na vreme treba obaviti radnje, kao što su: kosidba, rezanje i čišćenje oluka.

Upozorenje za sve

Vatrogasna uprava Viktorije podstiče, ne samo ljude koji žive u zemlji da imaju plan odbrane od požara, već i one koji žive u blizini područja sa značajnim grmljem, šumom, dugom travom ili obalnim šikarama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here