Švajcarci patriote, Srbi praktični

0

Beta/AP/The Sun Chronicle/M. S.
Naši građani listom kupuju u Nemačkoj (Foto: Arhiva)
 

Među 50.000 ispitanih 29 odsto je izjavilo da će sada i češće kupovati s one strane granice EU, mahom u Nemačkoj i Austriji, malo više od trećine to čini redovno, a značajan postotak Švajcaraca (37 odsto) smatra šoping turizam lošim i o tome su se u svojim komentarima izjasnili dosta negativno.

Jedan od anonimno anketiranih je rekao da će odsada više nego ikada kupovati u svojoj zemlji. Drugi ispitanik Danijel Toni takođe podržava švajcarsku ekonomiju i kaže:

– Ostajem veran našoj privredi. Mislim da je pogrešno ako želimo da ovde ostvarimo visoke plate, a u kupovinu u inostranstvu. Od čega onda mislite da ljudi koji rade u prodaji i industriji da budu plaćeni – zapitao se Danijel.

Štedeti ako se može?

Pitali smo i naše zemljake da li kupuju u susednim zemljama, nakon naglog skoka kursa franka.

– Naravno! Odavno kupujem u Nemačkoj, to je isplativo za moj kućni budžet. A sada kada je franak jači dodatna je pogodnost da to i dalje činim – kaže Danijela Stanković.

– Moja familija i ja kupujemo u Nemačkoj već godinama jer živimo u Bazelu, jer nam je sve tamo jaftinije. Zašto ne uštedeti kad vam se za to pruža mogućnost – veli Ilija Jović.

– Po navici odlazim jednom mesečno u Nemačku, u kupovinu, ali ovo ludilo koje je zahvatilo svet nakon skoka franka, mene ne dotiče jer ja se rukovodim kvalitetom. Ono što je kvalitetnije u Nemačkoj kupujem tamo a ono što je u Švajcarskoj kupujem ovde – kaže za "Vesti" Gordana Jovanović.

– Radim u nemačkoj prodavnici u Švajcarskoj i kad se uporede cene velika je razlika. U Nemačkoj je zaista sve jeftinije i ja tamo pazarim jednom ili dva puta nedeljno, a ovoj skok franka još bolje pogoduje za to – iskrena je Milica Petrović.

U pogledu kupovine goriva za mnoge se ne menja ništa, jer i dalje žele da nastave da kupuju benzin na pumpama na kojima redovno kupuju gorivo.

– Moja benzinska pumpa takođe treba dalje da živi, kaže jedan od ispitanika. I drugi anketirani Švajcarci misle slično.

Ispitanik Kari ne bi mogao da dođe na ideju da sipa gorivo u inostranstvu, iako živi u blizini granice:

– Svaka litar goriva kupljena u inostranstvu faliće u našem poreskom sistemu koji svi moramo da nadoknadimo sa većim porezima. Ovo je kao da sami sebi pucate u nogu – mišljenja je Keri. Jedna petina ili više od 4.300 ispitanih Švajcaraca razmišlja na isti način.

Ipak, 26 odsto ispitanika je izjavilo da sada kupuju gorivo u Nemačkoj ili Austriji, jer su tamo i ranije često u kupovini. "Da li imate osećaj da ovakvim ponašanjem štetite Švajcarskoj privredi, pitali su anketari građane?"

Mnogi su odgovorili kako "ekonomija brine samo o profitu, a ne o dobrobiti naroda, a u kupovinu u inostranstvo će ići sve dok se cene u švajcarskim trgovinama ne prilagode padu evra". Da će se to stvarno i desiti uvereno je samo devet odsto anketiranih.

"Niko ne treba da oseća krivicu ako kupuje u inostranstvu: švajcarske plate ne drže korak sa rastućim troškovima zdravstvenog osiguranja ili kirijama – rekao je jedan od anketiranih. On je takođe protiv argumenta da Švajcarci zarađuju dovoljno, da bi kupovali u svojoj zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here