Nov propis za beogradske bašte: Suncobrani samo crni, beli ili bež

0

Fonet/A.L.
Može i bez suncobrana (dok ne zapeče "zvezda")
 

Članom 27 odluke o postavljanju bašta kafića, usvojene na prekjučerašnjoj sednici Skupštine grada, predviđaju i druge pojedinosti suncobrana.

– Zaštita bašte od sunca i padavina može se ostvariti postavljanjem senila lake konstrukcije. Senilo se po pravilu postavlja na tlo kao slobodnostojeće. Kod bašte otvorenog tipa senilo je, po pravilu, tipa suncobran, rasklopivo senilo na slobodnostojećem nosaču ili jedro. Kod bašte zatvorenog tipa može se postaviti senilo lake montažno-demontažne konstrukcije, pokrivene lakim materijalom. Minimalna visina ivice senila u odnosu na podnu površinu iznosi najmanje 2,2 m. Srednja visina senila u odnosu na pod bašte zatvorenog tipa mora iznositi najmanje 2,8 m – navodi se u članu 27 ove odluke.

Ideja o letnjim baštama sa suncobranima određene boje postoji već skoro 10 godina, pošto je Skupština grada još 2006. nameravala da usvoji odluku po kojoj bi takozvana senila bila teget ili bež. Ipak, ta odluka tada nije usvojena.

U Opštem udruženju ugostitelja su zatečeni informacijom iz Skupštine grada.

– Nelogično nam je da se sada donosi odluka o letnjim baštama koje zvanično se otvaraju tek 1. marta. Takođe, nije u redu da se za ovakvo pitanje ne konsultuje struka, odnosno ugostitelji. Nova odluka stvara veliki problem ugostiteljima pošto su mnogi suncobrane koristili kao vid reklame za sponzore, kako bi izgurali ovu krizu. Ne znamo konkretno šta piše u toj odluci, ali sigurno ćemo uskoro reagovati – kaže Nenad Danilović iz ovog uduženja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here