EPA-EFE/Martial Trezzini
Leto u Ženevi

Švajcarci su najbogatiji ljudi na svetu – pokazuje godišnja analiza imovine domaćinstava u celom svetu, koju objavljuje banka “Kredi Svis”.

Svaki odrasli Švajcarac u 2022. godini prosečno je posedovao 685.000 američkih dolara, što uključuje finansijske zalihe i nekretnine.

Usled deoničarskih kurseva, vrednost imovine pala je za oko 13.000 dolara u poslednjih godinu dana, ali su Švajcarci i dalje najbogatiji na svetu.

Drugo mesto na popisu najbogatijih zauzeli su Amerikanci sa prosečnom imovinom u visini od 551.000 dolara, a slede stanovnici Hongkonga, Australije i Danske.

“Frankfurter algemajne cajtung” prenosi ove podatke i navodi da su Švajcarci tri puta bogatiji od Nemaca, čija se prosečna imovina procenjuje na 256.000 dolara.

Ekonomski analitičari to objašnjavaju činjenicom da je Švajcarska ostala netaknuta u dva svetska rata, ali i efikasnim penzionim sistemom. Bogatstvo Švajcarske ogleda se i u činjenici da u njoj živi 1,1 milion milionera.

Autori analize procenjuju da će globalna imovina u idućih pet godina biti povećana za 38 odsto na 629 biliona dolara, i da bi se broj milionera mogao povećati na 86 miliona u svetu sa sadašnjih 59,4 miliona.

Globalni trend pokazuje da se vrednost imovine smanjuje u Evropi, Severnoj Americi i Aziji, dok raste u Latinskoj Americi, uglavnom zbog kursnih kretanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here