commons.wikimedia/Chris Brown
Cirih

Švajcarska je ove godine izrekla rekordan broj zabrana ulaska i boravka u zemlji, a najviše je ova policijska mera pogodila džihadiste i navodne špijune. Savezne vlasti izrekle su zabranu ulaska i boravka u zemlji 118 stranaca.

Savezna služba policije (Fedpol) ima mogućnost da, protiv stranaca koji ugrožavaju unutrašnju ili spoljnu bezbednost Švajcarske, izrekne meru zabrane ulaska u zemlju. Prilikom izricanja te mere Fedpol se usaglašava sa obaveštajnom službom NDB.

Najviše mera zabrane ulaska u zemlju izrečeno je protiv 62 osobe koje su osumnjičene da su džihadisti. Ko je bio pogođen ovom merom Fedpol ne želi da saopšti, ali su pogođena lica koja se dovode u vezu sa terorističkim organizacijama kao što je Islamska država ili propovedači mržnje.

Inače, broj džihadista iz Švajcarske koji su na ratištima u Siriji, prema NDB-u, ostao je na 92, od kojih 31 poseduje švajcarski pasoš i kojima je nemoguće zabraniti povratak. Porastao je i broj izrečenih zabrana ulaska u zemlju protiv lica koja se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom (12) i osumnjičenim za špijunažu (31).

Ova mera je u skladu sa akcionim planom protiv mafije, koji je savezna država usvojila, a koji ima za cilj borbu protiv italijanske mafije u Švajcarskoj.

Fedpol izrekao je i zabranu ulaska u Švajcarsku za 13 lica koji su osumnjičeni da su neonacisti. Ta mera pogodila je članove desničarske muzičke grupe “Lemovice” iz Francuske, koja je trebalo da u oktobru održi koncert u Valisu, ali je nedaleko od granice zaustavljena i “izbačena” iz zemlje

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here