Tanjug/AP
Injacio Kasis

Švajcarska smatra malo verovatnim učešće Rusije na prvoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini, ali smatra da bi Moskva na kraju trebalo da bude uključena u izradu nacrta, pošto je mir bez nje nemoguć, izjavio je švajcarski ministar spoljnih poslova Injacio Kasis.

– Ukrajina je bila ta koja je tražila od nas da organizujemo ovu konferenciju, ali neće biti mira bez Rusije. Sada smo u ovoj delikatnoj ravnoteži pokušavajući da pronađemo način koji bi mogao da uključi Rusiju na tom putu – rekao je Kasis posle sastanka Saveta bezbednosti UN.

On je rekao da je nada da će Rusija učestvovati u prvoj konferenciji prilično niska i da je zato razgovarao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, koji mu je preneo da su “vrata uvek otvorena za ozbiljne predloge”.

Kasis je dodao da je problem u tome da li su predlozi koje Rusija smatra ozbiljnim prihvatljivi za druge.

Švajcarska predsednica Vajola Amerd je 15. januara rekla da je ukrajinski lider Vladimir Zelenski zatražio od Berna da bude domaćin mirovnog samita o Ukrajini.

“Kijev želi da održi samit kako bi odobrio ‘formulu mira’ Zelenskog”, saopštilo je ukrajinsko predsedništvo.

Kasis je kasnije naglasio da Rusija treba da bude do bilo kakvog mirovnog procesa u vezi sa sukobom u Ukrajini.

Lavrov je 23. januara održao sastanak sa Kasisom i rekao mu da je Moskva uzela u obzir odluku Berna da se udalji od svojih principa neutralnosti i u potpunosti podrži Kijev.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je 3. februara da je potencijal Švajcarske kao “poštenog posrednika” u rešavanju sukoba iscrpljen, pri čemu se Bern “slepo pridržava” politike SAD i EU.

Rusija je započela svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. Ruske i ukrajinske delegacije su od tada učestvovale u nekoliko rundi mirovnih pregovora, ali su pregovori na kraju zapali u “ćorsokak”.

1 COMMENT

  1. Мир нема алтернативу – рат је само резервна опција! Украјинци су спремни за преговоре о миру као запете пушке! Мир им је највећа претња рату-ако не ратују немају мира! Они су ‘миротворци’ великог калибра!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here