pixabay.com

Švajcarska će platiti cenu izgubljenim izvozom, većim troškovima i biće manje privlačna kao poslovno središte.

Kako ocenjuju analitičari, ovo će se desiti nakon što je Švajcarska protekle nedelje odlučila da odustane od ugovora koji bi je tesnije povezao sa najvećim trgovinskim partnerom, Evropskom unijom.

Iako je evroskeptična krajnja desnica slavila propast onoga što je smatrala “kolonijalnim” ugovorom, a levica navijala za odbranu mera podrške za visoke švajcarske plate, kompanije i ekonomisti su upozorili da će uslediti značajne ekonomske posledice.

Švajcarska neće propasti, ali će je postupno pritisnuti zastarevanje više od 100 bilateralnih sporazuma koji osiguravaju neometanu prekograničnu trgovinu, dok se Brisel drži zaveta da toj zemlji neže odobriti nikakav novi pristup njegovom tržištu bez ugovora, navodi Rojters.

Sektor medicinske tehnologije je već osetio nedostatke, budući da je protekle nedelje istekao sporazum o međusobnom dogovoru o industrijskim standardima (MRA), što znači da švajcarski proizvođači “medteka” (medtech) imaju jednak tretman kao i svaka zemlja izvan EU.

Industrijsko telo Svis medtek (Swiss Medtech) objavilo je da će novi administrativni zahtevi u početku koštati sektor oko 114 miliona švajcarskih franaka (127 miliona dolara), a zatim godišnje po 75 miliona franaka.

Iako je to tek delić ukupnog izvoza vrednog 5,2 milijarde franaka, veća opasnost je u neevropskim firmama i novoosnovanim preduzećima koja će Švajcarsku izbegavati pri izboru mesta svog evropskog sedišta.

“Svako ko jednostavno izjavi da su administrativni troškovi podnošljivi u potpunosti ignoriše koliko je jaka međunarodna konkurencija”, rekao je predsednik švajcarskog Med teka Beat Fonlanten.

Direktor Švajcarskog ekonomskog instituta KOF Jan-Egbert Sturm smatra da će, bez nekog okvirnog sporazuma sa EU, švajcarska ekonomija sve teže ostajati konkurentna.

“Mnogi će sektori – na primer farmaceutska industrija, energetski sektor ili nauka – biti pod sve težim pritiskom bez okvirnog sporazuma”, rekao je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here