EPA/Elia Bianchi
Švajcarska granica

Građani Kosova za ulazak u Švajcarsku od sutra moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji vakcinom koju su priznale nadležne vlasti, saopštila je švajcarska ambasada na Kosovu.

Prema navodima iz ove ambasade, osobe koje nisu vakcinisane mogu ući samo u situacijama kada je to baš neophodno.

Pojačavanje mera od strane Švajcarske došlo je nakon povećanja broja slučajeva koronavirusa i punjenja bolnica pacijentima. Ovo povećanje se uglavnom odnosi na građane iz balkanskih zemalja koji su bili na odmoru u svojim domovinama, a zatim se vratili zaraženi.

Veliki broj pacijenata sa Kosova primljen je u švajcarske bolnice sa koronavirusom, prenose švajcarski mediji. Većina njih je nevakcinisana.

Švajcarske vlasti su pre nekoliko dana uvele nove mere, gde je vakcinalna kartica ili negativan test postao obavezan u većini zemalja. Vlasti su takođe pooštrile mere na granici.

“Od 13.09.2021. godine postoje nova ograničenja za građane Kosova. Građani Kosova koji mogu pružiti dokaz o dolasku/odlasku da su vakcinisani, sa vakcinom prihvaćenom prema propisima, mogu ući u Švajcarsku sa važećom vizom. Takođe imajte na umu da osobe koje nisu vakcinisane mogu ući samo u ekstremnim slučajevima kada je to veoma potrebno, prema pravilima Švajcarskog državnog sekretarijata za migracije”, saopšteno je iz Ambasade Švajcarske na Kosovu.

Slična pravila važe za građane Severne Makedonije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here